Berlin, capitala Germaniei și unul dintre cele mai mari orașe europene. Aici s-a scris istoria și s-au luat decizii ce au schimbat pe veci soarta continentului sau chiar a lumii. Dar din punctul de vedere al unui turist, o vizită – fie și scurtă – în Berlin, reprezintă o oportunitate unică de a explora secole întregi de istorie, de a vedea cum au evoluat cele două jumătăți divizate ale capitalei germane și de a înțelege mai bine cu a început dar și cum s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial.

Berlin, Alexanderplatz noaptea
Berlin, Alexanderplatz noaptea

Istoria agitată a orașului Berlin i-a marcat arhitectura într-un mod deosebit. Aici există o varietate eclectică de construcții a căror vârstă se întinde pe mai multe secole. Și chiar dacă fiecare mare guvern ce a condus țara de aici a inițiat ample procese de reconstrucție, principalele obiective ale orașului au fost păstrate și chiar restaurate. Cu toate astea, Berlinul de Est arată mult diferit de cel de Vest, în mare parte pentru că autoritățile comuniste din anii Războiului Rece au încercat să impună aici același stil muncitoresc-raționalizat pe care îl putem admira zilnic și la noi în țară.

Ce e de văzut în Berlin?

Alexander Platz este cea mai circulată piață din Berlin, un loc aglomerat dar plin de farmec. În preajma ei se află și cunoscutul Turn al Televiziunii, un colos ce se înalță la nu mai puțin de 360 de metri deasupra solului, oferind o panoramă absolut impresionantă a orașului. Acesta este accesibil publicului și ar putea fi locația ideală pentru începerea unui tur al Berlinului dar prețul este cam piperat, circa 20 de euro.

Berlin, Alexanderplatz
Berlin, Alexanderplatz

Ceva mai departe se află Postdamer Platz, odinioară cea mai aglomerată parte a orașului, ea a fost aproape complet demolată de bombardamentele Aliate din al Doilea Război Mondial. Dar între timp, din anii 50 încoace, aici au început să fie ridicate clădiri din ce în ce mai sofisticate, transformând Postdamer Platz într-un loc de activități sociale, plin de cafenele, magazine, baruri și chiar cinematografe.

Berlin, Memorialul Holocaustului, un loc ce te pune pe gânduri
Berlin, Memorialul Holocaustului, un loc ce te pune pe gânduri

Dar dacă ajungeți până aici, ați putea vizita și Memorialul Holocaustului din Berlin, un loc controversat, unde pe o suprafață considerabilă au fost instalate blocuri de beton ce se doresc a fi un simbolism al societății super-organizate ce a pierdut contactul cu latura umană.

Poarta Brandenburg este un ”must see” pentru orice turist care se respectă. Acest loc a fost vreme de 40 de ani un punct de frontieră între Est și Vest, însă la fel de închis ca și restul blocurilor de beton ce formau Zidul Berlinului. Iar la mică distanță de acest loc se află Reichstag-ul, cădirea Parlamentului German, și ea reconstruită după Război.

Berlin, Poarta Brandenburg
Berlin, Poarta Brandenburg

În Berlin, urmele separației sunt încă vizibile. În partea de Est a orașului, de-a lungul bulevardului Karl Marx se înșiră numeroase blocuri de locuit construite în cel mai pur stil sovietic iar East Side Gallery vă va ajuta să vă faceți o idee despre cum arăta Zidul Berlinului. Aici s-a păstrat un segment de 1 km din această construcție unde artiști locali au pictat o serie de opere de artă direct pe postamenții de beton ce îi separau odinioară pe berlinezi.

Berlin, East Side Gallery
Berlin, East Side Gallery

Acestea sunt doar o parte din atracțiile pe care orașul Berlin le oferă. O combinație de istorie, mândrie națională, tehnologie și disciplină tipic germană au dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase capitale europene.

Trabantul, mașina clasică din Est spărgând zidul de beton
Trabantul, mașina clasică din Est spărgând zidul de beton