Socotra este un mic ansamblu de 4 insule situate în Oceanul Indian. Cea mai mare dintre ele, numită de asemeni Socotra ocupă o suprafaţă de aproximativ 95% din totalul arhipelagului. Insula măsoară 125 kilometri în lungime, având puţin peste 45 de kilometri în lăţime. Insula Socotra este unică datorită faptului că o treime din plantele care cresc aici nu se mai găsesc nicăieri în lume. La acest fapt a contribuit şi izolarea care a favorizat dezvoltarea lor.
Se pare că Insula Socotra era o bază de tranzacţionare în perioada Antichităţii, dovezile care susţin acest lucru sunt descoperirile recente ale unor texte scrise în mai multe limbi. Tot atunci a fost găsită şi o bucată de lemn care datează din secolul al III-lea după Hristos. Se pare că cele aproximativ 250 de texte au aparţinut marinarilor care ar fi ajuns pe insulă şi mai apoi le-ar fi abandonat.
Ca şi forme de relief, Insula Socotra include trei zone distincte. O zonă de câmpie îngustă de coastă, un platou de calcar cu relief carstic şi Munţii Haghier care ating 1503 metri. Aşadar o regiune atât de mică poate fi complexă şi are atât de multe peisaje fabuloase cu care să-şi încânte turiştii.
Climatul În Insula Socotra este unul tropical deşertic cu aer uscat, temperatura medie anuală ce se înregistrează aici ajunge la 25 de grade Celsius. Ploile sunt rare şi, în general, zonele mai înalte au parte de precipitaţii care atrag şi vânturi puternice.
Insula Socotra este considerată locul preferat al biodiversităţii şi numără 700 de specii de plante care nu se mai regăsesc nicăieri în lume. Izolarea geologică, căldura şi seceta au creat un spaţiu prielnic pentru dezvoltarea plantelor unice şi spectaculoase. Cea mai atrăgătoare dintre toate rămâne un copac ce poartă numele de “Sângele dragonului”. Acesta are o formă ciudată şi nu de puţine ori a fost comparat cu o umbrelă. De asemeni, o serie de plante ce secretă aloe au fost folosite, în trecut, în prepararea cremelor şi a tratamentelor cosmetice. Arborele gigat, Copacul-castravete fac parte din speciile aflate pe cale de dispariţie.
Aşa cum era de aşteptat, flora bogată are şi o fauna pe măsură. Zona deţine un ansamblu imresionant de păsări rare, care nu se mai regăsesc nicăieri în lume. Această încântă auzul cu glasurile sale şi transformă Insula Socotra într-un loc vessel. 90 % din speciile de reptile sunt unice în Insula Socotra, aici fiind incluse specii ca: şerpi, şopârle fără picioare sau reprile cameleon. Singurele mamifere care trăiesc în Insula Socotra sunt liliecii. Totuşi, se pare că numărul speciilor de animale se diminuează pe zi ce trece. În trecut, insula avea specii de crocodili şi şopârle mari, iar reptilele par să se fi redus foarte mult. Studiile arată ca dispariţia lor este cauzată în mare parte de schimbările climaterice, temperaturile nefiind atât de ridicate cum sunt în prezent.
Pentru a exista posibilitatea de a conserva cât de cât mediul natural, regiunea Socotra intră sub protecţia Patrimoniului Mondial Unesco în iulie 2008.
Aşadar, Insula Socotra rămâne o destinaţie de vis mai ales pentru turiştii care nu-şi doresc o vacanţă obişnuită. Numeroasele specii de plante şi animale transformă insula în regiune exotica.