Atena este capitala Greciei dar și unul dintre orașele cele mai vechi așezări umane din lume a cărei istorie se întinde pe 3400 de ani. Aici au funcționat Academia lui Platon, Liceumul lui Aristotel și multe alte instituții de artă și cultură ale lumii antice. Atena ajungând să fie considerată de mulți istorici ca fiind leagănul civilizației Apusene și locul de naștere al democrației.
Moștenirea erei clasice este încă evidentă la fiecare pas în Atena, unde vechile monumente se îmbină armonios cu clădirile mai noi iar Partenon-ul veghează de la înălțimea vechii Acropole deasupra orașului modern. Însă este demn de remarcat că arhitectura bătrânei metropole a reușit să păstreze câte puțin din fiecare eră prin care a trecut. Aici se pot vedea încă edificii din perioada romană iar din vremuri mai devreme există o bogată moștenire de construcții ridicate într-un stil neoclasic.
Pentru a conserva această moștenire deosebită, o bună parte din centrul istoric al orașului a fost transformată în cea mai mare zonă pietonală din Europa, ducând spre cele mai importante sit-uri arheologice din zonă.
Ce e de văzut în Atena?
Partenonul este probabil cel mai reprezentativ monument pentru Atena, un bătrân templu dedicat zeiței ce și-a împrumutat numele orașului. El este considerat a fi o realizare extraordinare a arhitecturii helenice clasice fiind cel mai bine păstrat templu de acest gen. Totuși în ciuda acestui fapt, mare parte din distrugerile interioare nu se datorează trecerii timpului așa cum ar părea la prima vedere ci unei explozii ce a avut loc în 1687 în timpul ocupației otomane.
Templul lui Zeus Olimpianul, ridicat în secolul VI înainte de Hristos este o altă mostră impresionantă de arhitectură helenică, fiind printre cele mai mari construcții din antichitate. Și la fel de interesant se dovedește și vechiul Teatru al lui Dionisos, acolo unde s-au jucat pentru prima dată piesele scrise de Sofocle, Euripide sau Aristofan.
Vechea Agora este un spațiu mai puțin cunoscut, ale cărei ruine dezvăluie frânturi din viața politică, comercială și religioasă a orașului Atena. Iar o vizită aici le oferă turiștilor numeroase informații despre cum funcționa democrația ateniană.
Inima centrului istoric din Atena este cartierul Plaka, o zonă ce a fost locuită fără încetare încă din antichitate. O plimbare pe străduțele înguste de aici seamănă cu o întoarcere în timp. Căci printre casele vechi de sute de ani, datând din vremea ocupației turce sau chiar de dinaintea ei și cele de inspirație neoclasică ridicate în secolul XIX, timpul pare să fi stat pe loc. Aici se găsesc ruinele a câteva clădiri istorice, Agora Romană, Monumentul Lysikrates dar și Biblioteca lui Hadrian, ultima ridicată în anul 132.
Dar Atena nu este un oraș complet scufundat în istorie, partea sudică a metropolei, în special suburbiile, oferă un spațiu modern și atractiv unde turiștii se pot bucura de lungi plimbări pe malul mării, se pot bronza la soare pe plajă sau pot socializa la una din multele cafenele din zona.
Deci dacă vreți să vă petreceți vacanța ori concediul în Grecia, luați în considerare Atena, orașul unde istoria și cultura se întrepătrund la fiecare pas.