Pyongyang este capitala statului Koreea de Nord, una dintre ultimile țări comuniste, un loc unde timpul pare că a stat pe loc, împietrit acum vreo 30 de ani. Tocmai de aceea Pyongyang a devenit o atracție deosebită pentru turiștii străini care vin aici să descopere cu propriilor lor ochi cum este viața într-o țară în care internetul, televiziunea prin cablu și libertatea de expresie sunt interzise prin lege.
Toți turiștii care ajung în Pyongyang sunt aproape continuu însoțiți de un ghid vorbitor de limbă engleză. Aici tururile sunt foarte bine controlate și nici un străin nu are voie să se abată în zone restricționate. iar cât privește fotografiatul și (uneori) filmatul, acestea sunt cât se poate de ok atâta vreme cât vizitatorul dornic să își imortalizeze vizita se mulțumește cu imaginea monumentelor și edificiilor din oraș. Orice altceva…ați ghicit, e interzis.
Ce e de văzut în Pyongyang
Statuia lui Kim Il-Sung este de obicei prima destinație în tururile realizate prin oraș. Colosul, alături de care a fost adăugată și statuia lui Kim Jong-Il, ambii dictatori, foști conducători ai țării. Însă spre deosebire de ceea ce v-ati aștepta, cele două construcții sunt privite cu multă venerație de către localnici astfel încât atitudinea sobră și respectuasă este absolut obligatorie, doar amândoi au fost lideri mult iubiți.
Turnul Juche reprezintă un alt monument dedicat sistemului politic al țării. Dacă nu știați, Koreea de Nord nu mai este de mult o dictatură comunistă. Doctrina Juche care i-a luat locul este opera lui Kim Il-Sunt este acum litera de lege în Koreea de Nord și implicit în Pyongyang.
USS Pueblo, cea mai mare victorie de război a nord koreenilor, este o navă de mici dimensiuni a Marinei Americane ce a fost capturată de Koreea de Nord în 1968 după un schimb de focuri și o urmărire disproporționată în care echipajul american, deși în ape internaționale, a fost atacat de aproximativ 10 ambarcațiuni de război și vreo două MIG-uri 21 trimise în urmărire. Povestea ar fi de-a dreptul hilară dacă echipajul american nu ar fi avut de suferit. În orice caz, USS Pueblo a fost transformată în muzeu și n-ar strica o vizită și acolo.
Statuia Chollima este un alt monument grandios ridicat în Pyongyang, o compoziție ce prezintă un muncitor călare pe un cal înaripat. Amuzant este că ghizii explică aici faptul că Chollima sugerează spiritul inovativ al țării. Care, în paranteză fie spus, nu este chiar așa de productiv de vreme ce mai toate produsele din Koreea de Nord sunt replici mai mult sau mai puțin reușite ale unor mărfuri occidentale ori chinezești.
Metroul din Pyongyang
Despre metroul din Pyongyang s-au scris multe și s-au presupus și mai multe. Întregul mister este alimentat de faptul că turiștii occidentali au acces doar la vreo două stații iar întreaga rețea este îngropată dânc în pământ la circa 110 m adâncime. În orice caz, stațiile pe care vizitatorii din afară au voie să le vadă sunt elegant decorate, cu frize ample ce amintesc de victoria comunismului în Koreea de Nord.
Iar pentru cei suficient de norocoși să ajungă în perioada potrivită a anului, Arirang Mass Games va fi o priveliște de neuitat.În Pyongyang se organizează aproape toamnă de toamnă jocuri și activități artistice sincrone ce implică peste o sută de mii de dansatori și artiști strânși laolaltă pe stadionul Arirang. Este tehnic vorbind, cel mai mare show de pe planetă.