Zagreb, capitala contrastelor

Zagreb, capitala contrastelor

Zagreb este capitala Croaţiei, oraş situat în nord-vestul ţării, la 122 de metri înalţime de nivelul Mării Adriatice. Situată la poalele muntelui Medvednica de-a lungul râului Sava, Zagreb este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei, prima atestare scrisă a regiunii datând din anul 1094. Amplasarea sa geografică nu este favorabilă doar din punct de vedere turistic, oraşul fiind legătură importantă de trafic între Europa Centrală şi Marea Adriatică.

Atracţii turistice în Zagreb:

Catedrala Neo-Gotică, Zagreb
Catedrala Neo-Gotică, Zagreb

Catedrala Neo-Gotică este cu siguranţă cea mai faimoasă şi impresionantă cladire din Zagreb, fiind deopotrivă cea mai înală clădire a Croaţiei, măsurând 108,4 metri. Construită în stilul neo-gotic, edificiul păstrează câteva detalii din arhitectura franceză, germană şi cehă. De-a lungul timpului au avut loc numeroase intervenţii de reconstrucţie a Catedralei, aceasta fiind distrusă de invaziile mongole şi afectată serios de cutremur.

Muzeul Arheologic este o locaţie pe care nu trebuie să o rataţi dacă ajungeţi în Zagreb. Situat în Palatul Vranyczany-Hafner, muzeul adăposteşte puţin peste 450 000 de exponate care ilustrează perfect dezvoltarea umanităţii. Numeroasele colecţii de obiecte din epoca preistorică, medievală, antică sau egipteană, colecţiile de arme, mumia din Zagreb, transformă Muzeul Arheologic într-un simbol al Croaţiei. Muzeul deţine şi o librărie în cadrul căreia sunt expuse spre vânzare peste 50 000 de cărţi.

Teatrul Naţional, Zagreb
Teatrul Naţional, Zagreb

Muzeul de Arte şi Meşteşuguri este locul care protejează colecţiile tradiţionale croate. Fondat în anul 1880, muzeul deţine mai mult de 150 000 de exponate: sculpturi, picturi, ceasuri, instrumente muzicale. În interiorul muzeului sunt organizate numeroase evenimente culturale, expoziţii, dar şi diverse workshop-uri. Cu aceleaşi scopuri mai puteţi vizita Teatrul Naţional din Zagreb.

Grădina botanică
Grădina botanică

Grădina botanică a fost inaugurată în anul 1890 şi cuprinde aproximativ 10 000 de specii de plante, pe o suprafaţă de 5 hectare. Mare parte dintre acestea sunt plante exotice cu flori, de o frumuseţe rară, aşa încât va fi necesar sa-ţi rezervi câteva ore bune pentru a le admira. Iubitorii de plimbări îndelungi au la dispoziţie şi pieţele publice din Zagreb. Aici se regăsesc numeroase statui, busturi ale unor personalităţi croate remarcabile, monumente, clădiri istorice. Cele mai importante pieţe publice ale Zagrebului sunt: Zrinsky, Strossmayer, Tomislav şi Starcevic.

Lacul Jarun
Lacul Jarun

Lacul Jarun sau “Marea Zagrebului” este o amplasare aflată la aproximativ 10 kilometri de Zagreb, cu o suprafaţă de 235 de hectare, dintre care 70 sunt acoperite în totalitate de apă. Întinderea de apă permite practicarea sporturilor nautice: canotaj, canoe, plimbări cu hidro-biciclete, chiar şi diverse competiţii pe apă. Oricine poate face mişcare în aer liber datorită multiplelor terenuri de golf, volei, tenis de camp, basket, piste pentru biciclişti, şi multe altele. Complexul pune la dispoziţie  restaurante, terase, baruri şi cafenele deschise până târziu. Restaurantele au la bază specificul mediteranean, însă datorită avalanşei de turişti se gătesc şi preparate europene. În rândul deserturilor, populare sunt: ştrudelul umplut cu cireşe, mere sau brânză, cremşnit, prajitura “Zagreb”.

Iubitorii de cumpărături găsesc în inima Zagrebului o multitudine de centre comerciale gata pregătite să satisfacă orice nevoie. De la branduri celebre, la suveniruri, obiecte antice, orice se poate găsi în Zagreb. Dacă vrei să te întorci cu un altfel de suvenir, poţi vizita Vinoteka Bornstein. Aici vei putea alege dintr-o selecţie de vinuri fine de provenienţă internaţională sau locală. Nu uita de truffles şi ulei de măsline, deseori împachetate împreună în ambalaje luxuriante. Sunt cadoul perfect pentru cei dragi.