Gibraltar, tărâmul maimuțelor

Gibraltar, tărâmul maimuțelor

Gibraltar
Gibraltar / Foto: ds-lands.com

Gibraltar este singurul teritoriu britanic din Europa, aflat mai exact în Europa de sud-vest, chiar la sud de Spania. Gibraltar nu este un stat, ci doar un teritoriu dependent de Marea Britanie. Teritoriul Gibraltar ocupă o suprafață totală de 6 843 de kilometri pătrați și a fost până nu demult o regiune aproape pustie, fără resurse naturale. Ușor, ușor, regiunea s-a dezvoltat foarte mult devenind astăzi o atracție turistică majoră pentru vizitatorii care doresc să se bucure de un mediu natural, foarte puțin influențat de intervenția umană.

Coasta Gibraltarului, vedere aeriană
Coasta Gibraltarului, vedere aeriană / Foto: www.mrwallpaper.com

Astăzi, în Gibraltar se regăsesc o multitudine de locuri de cazare, bine amenajate pentru a mulțumi fiecare turist în parte. Turismul s-a extins considerabil după Al Doilea Război Mondial, primul port din Gibraltar a fost deschis în anul 1961, iar inaugurarea acestuia a început să atragă tot mai multe yachturi și nave de croazieră. Începând cu anul 1969, ca urmare a prăbușirii comerțului, granițele Gibraltarului au fost complet închise până în 1985, atunci când 45 000 de persoane au vizitat Gibraltar doar în prima săptămână. Până la finalul anului un număr impresionant de 2 milioane de turiști aveau să viziteze acest teritoriu britanic cu aer hispanic.

Împrejurimile văzute chiar de pe Roca din Gibraltar
Împrejurimile văzute chiar de pe Roca din Gibraltar / Foto: hdwpapers.com

Stânca Gibraltar este una dintre curiozitățile turiștilor, o rocă calcaroasă considerată a fi un labirint alcătuit dintr-o sumedenie de tuneluri naturale. Acestea sunt o adevărată provocare pentru turiști, un loc plin de aventură și adrenalină. Roca din Gibraltar are o înălțime totală de 426 de metri, iar turiștii depun efortul de a ajunge până sus pentru a vedea la poalele stâncii cum Marea Mediterană se unește cu Oceanul Atlantic, în zare conturul Europei și la orizont cel al Africii.

Maimuțele din Gibraltar sunt cele care însuflețesc zona
Maimuțele din Gibraltar sunt cele care însuflețesc zona / Foto: www.svaligiamoilviaggio.it

Stânca din Gibraltar nu este un teritoriu pustiu, este locul unde trăiesc peste 2500 de macaci, maimuțe jucăușe care nu fac decât să sporească farmecul regiunii. Alaiul de maimuțe însoțește turiștii care urcă pe stâncă și deseori sar pe umerii turiștilor pentru a porni într-o plimbare confortabilă.

Main Street, locul unde se regăsesc o mulțime de magazine și restaurante
Main Street, locul unde se regăsesc o mulțime de magazine și restaurante / Foto: www.globeimages.net

Peisajele naturale sunt primele care uimesc cu frumusețea lor, dar și minunatele așezări umane care seamănă cu niște sate, porturile și plajele crează un farmec aparte al întregii regiuni. Teritoriul Gibraltar nu este o regiune sălbatică așa cum ne-am închipuit o parte dintre noi, Main Street aflată chiar în centrul zonei este locul unde se regăsesc magazine, restaurante, cafenele cochete, terase înființate tocmai pentru a spori confortul vizitatorilor. Marile magazine sunt bine aprovizionate cu bijuterii fine, pantofi din piele de cobră sau iguană, parfumuri franțuzești, toate menite să stârnească interesul vizitatorilor.

Farul din Gibraltar
Farul din Gibraltar / Foto: http://widedscreen.com

Așadar, Gibraltar este singurul teritoriu britanic din Europa, o zonă absolut splendidă, intens vizitată de către turiști.