Muzeul Subacvatic din Cancun este un loc frumos dar straniu în același timp. Peste 400 de statui modelate în majoritate după locuitori ai insulei adiacente stau nemișcate în primul muzeu subacvatic de asemenea dimensiuni deschis vreodată.  Este un spațiu unic al cărui scop este cât se poate de nobil: stimularea dezvoltării vieții marine și crearea unei interacțiuni sănătoase între om și aceasta.

Muzeul Subacvatic din Cancun, copii ținându-se de m
Muzeul Subacvatic din Cancun, copii ținându-se de m

Proiectul inițiat de Scuba Cancun Dive Center și Asociația Nautică din Isla Mujeres & Cancun a fost realizat de artistul Jason deCaires Taylor, cel ce a creat aceste sculpturi în mărime naturală absolut uimitoare. Iar pentru a păstra intact mediul, artistul a folosit un ciment special, cu pH neutru și pori foarte mari ce stimulează colonizarea și dezvoltarea microorganismelor din apă. În acest fel, deCaires a transformat Muzeul Subacvatic din Cancun în cel mai original suport pentru creșterea coralilor.

Muzeul Subacvatic din Cancun și minunile sale

Una dintre cele mai interesante lucări din Muzeul Subacvatic din Cancun este The Dream Collector. Un colț de liniște în care bătrânul scriitor stă alături de câinele său, adunând povești și vise. În spatele său, un raft în formă de ”L” adăpostește mai multe cărți și sticle. Cele din urmă, sticle adevărate de altfel, au în ele mici bucăți de hârtie cu povești și vise scrise de diverse persoane.

Muzeul Subacvatic din Cancun, un Beetle mai neobișnuit
Muzeul Subacvatic din Cancun, un Beetle mai neobișnuit

Dar aceasta nu este singura interesantă, Antropocene este o altă lucrare spectaculoasă prin compoziția sa ce înfățișează un VW Beetle sculptat până în cele mai mici detalii și pe capota căruia se ghemuieste o siluetă umană. Însă simpatica mașinuță este mai mult decât pare pentru că interiorul ei este gol, spațiul fiind astfel structurat încât să permită acomodarea și dezvoltarea vietăților marine de mici dimensiuni.

Dar zona principală din Muzeul Subacvativ din Cancun este alta și se numește ”Silent Evolution”. Aici au fost grupate cele aproape 400 de statui ce formează acest monument subacvatic. Fiecare model este diferit și datorită florei marine ce se dezvoltă pe ele, de la an la an spectacolul devine din ce în ce mai diferit și mai fascinant. Femei și bărbați surprinși în cele mai diverse ipostaze par împietriți pe fundul apei. Iar imaginea este cu atât mai spectaculoasă cu cât turiștii veniți aici nu știu la ce să se aștepte până când nu fac saltul cel mare spre fundul liniștit al oceanului.

Muzeul Subacvatic din Cancun, încetul cu încetul, colonizarea a început
Muzeul Subacvatic din Cancun, încetul cu încetul, colonizarea a început

Însă nu vă speriați, în zona aleasă pentru Muzeul Subacvatic din Cancun, apa nu are decât vreo 15 metri adâncime, suficient pentru a crea o atmosferă specială dar nici pe departe atât de mare pentru a bloca lumina naturală a soarelui. Iar apa limpede și nisipul curat generează o atmosferă liniștită și calmă, diferită de suprafața oceanului, mai mereu neliniștită și plină de valuri.

Muzeul Subacvatic din Cancun, Silent Evolution
Muzeul Subacvatic din Cancun, Silent Evolution

Un tur prin Muzeul Subacvatic din Cancun poate dura până la două ore, timp în care sunt incluse drumul dus-întors precum și circa 40 de minute de scufundare în costum de scafandru cu tot echipamentul necesar. Întreaga organizare turistică este de un profesionism remarcabil iar ghizii se asigură că toată lumea este în siguranță și că nimeni nu ratează nici una dintre sculpturile incluse în tur.

Muzeul Subacvatic din Cancun, portul de plecare
Muzeul Subacvatic din Cancun, portul de plecare