Peştera de Cristal, atracţia de top a Islandei

Peştera de Cristal, atracţia de top a Islandei

Peştera de Cristal, Islanda
Peştera de Cristal, Islanda

Islanda este o ţară mică şi nu are un nume rezonant, însă când vine vorba de fenomenele naturale devine un punct important pe harta lumii. Peştera de Cristal este una dintre acele zone care te lasă mut de uimire. Situată în sud-estul Islandei, în Parcul Naţional Vatnajokull, Peştera de Cristal este o formaţiune deosebită formată în totalitate de talentul naturii.

Peştera de Cristal este situată la o altitudine de 2100 de metri, pe versantul celui mai înalt şi activ vulcan din Islanda, Vatnajokull, având 46 de metri lungime şi o lăţime de aproape 5 metri.

Peştera de Cristal, Islanda
Peştera de Cristal, Islanda

Calota de gheaţă Vatnajokull din sudul Islandei este unul dintre elementele care a condus, cu paşi mici, la formare peşterii de astăzi. A urmat ca cel mai înalt vulcan activ din Islanda, Vatnajokull, să comprime tot aerul din gheaţă adăugând culoare şi textură Peşterii de Cristal. Deoarece gheaţa nu conţine bule de aer se absoarbe toată lumina, cu excepţia mometului în care Peştera de Cristal este de un albastru intens, culoare ce reflectă lumina. Peştera este intens luminată după ploaie, atunci când apa spală tot praful şi impurităţile de pe suprafaţa gheţii.

Peştera de Cristal, Islanda
Peştera de Cristal, Islanda

Peştera de Cristal nu este zugrăvită întotdeauna în culori ce variază de la bleu la albastru, uneori gheaţa este aproape transparentă. O ploaie abundentă scoate în evidenţă spelndoarea peşterii, conferindu-i nuanţe strălucitoare de indigo şi bleumarin. Efectul este similar cu adâncurile oceanelor, când claritatea apei o face să pară a fi albastră.

Peştera de Cristal, Islanda
Peştera de Cristal, Islanda

Accesul în Parcul Naţional Vatnajokull este permis în orice perioadă a anului. Din luna octombrie până în mai se pot desfăşura activităţi specifice sezonului de iarnă. Timpul ideal pentru a explora Parcul Naţional Vatnajokull ar fi undeva în luna iulie, însă pe perioada verii Peştera de Cristal nu poate fi vizitată. Aceasta îşi poate întâmpina vizitatorii numai când temperaturile scăzute menţin temperatura optimă pentru procesul de îngheţare. Însă chiar şi iarna se mai pot auzi sunete înfricoşătoare, diverse trosnituri care fac să pară că peştera se va dărâma în câteva secunde. Peştera de Cristal rămâne oricum un loc riscant deoarece gheţarii aflaţi într-o continuă mişcare pot provoca în orice moment prăbuşirea sa.

Peştera de Cristal, Islanda
Peştera de Cristal, Islanda

Frumuseţea unică a Peşterii de Cristal a atras numeroşi fotografi pasionaţi ce şi-au petrecut ore întregi în peşteră în încercarea de a surprinde cât mai mult din spectaculozitatea şi strălucirea sa. Dorinţa lor este mai puternică decât orice risc, aşa încât ar fi capabili să-şi petreacă zile întregi doar pentru a-şi atinge scopurile.

Peştera de Cristal, Islanda
Peştera de Cristal, Islanda

Aşadar, Peştera de Cristal este una dintre cele mai frumoase locaţii de pe pământ. Totuşi ea nu este recomandată persoanelor cu frică de întuneric şi nici celor ce au o teamă în a intra într-un spaţiu închis. Deşi rămâne un loc riscant, Peştera de Cristial este vizitată anual de sute de mii de turişti, iar numărul acestora se află într-o continuă creştere. Nici geologii şi oamenii de ştiinţă nu au ratat o vizită la Peştera de Cristal, dornici să afle procesele exacte care au stat la baza formării sale. Mult timp nu au existat detalii referitoare la “peştera ascunsă” şi iată că astăzi este una dintre cele mai vizitate destinaţii din Islanda.