Oraşele medievale sunt poate cele mai frumoase din lume, acele locuri care te fac să-ţi imaginezi viaţa oamenilor care au trăit acolo cu sute sau chiar mii de ani în urmă. Din această categorie face parte şi Oraşul Siena, o metropolă superbă din regiunea Toscana, în partea de nord a Italiei, la aproximativ 70 de kilometri sud de Florenţa. Metropola este renumită în întreaga lume pentru cursele de cai, eveniment ce are loc de două ori pe an, în timpul verii şi poartă numele de Il Palio.

Siena într-o zi însorită de vară
Siena într-o zi însorită de vară / Foto:http://www.lifesambrosia.com

În timpul Evului Mediu, Siena a fost un oraş mândru, bogat şi independent, iar arta medievală, arhitectura, pictura şi sculptura sunt şi astăzi foarte valoroase. Locuitorii din Siena sunt foarte mândri de oraşul lor, iar acest lucru se observă foarte clar în atitudinea acestora. Pentru câteva sute de ani, după înfrângerea Sienei şi biruinţa Florenţei, oraşul medieval a fost foarte sărac, iar edificiile nu au fost demolate şi înlocuite cu unele noi. Acest lucru nu a făcut decât să lase în picioare un patrimoniu unic, structuri care au supravieţuit trecerii timpului şi care reuşesc să uimească şi astăzi sutele de turişti care ajung în Siena.

Il Palio, evenimentul la care participă an de an mii de oameni
Il Palio, evenimentul la care participă an de an mii de oameni / Foto: http://www.internationalexcellence.co.uk

Cursele de cai denumite Il Palio sunt momentul în care străzile oraşului se transformă într-un furnicar, acest eveniment ce are loc pe 2 iulie şi 16 august este motivul principal pentru care unii turişti se află în Siena. Din secolul al XI-lea şi până astăzi Festivalul Il Palio a avut loc în fiecare an, fără excepţie, fiind la nivel simbolic o confruntare între grupurile principale ce se luptau pentru supremaţie. În trecut, aceste lupte sângeroase chiar aveau loc, dar astăzi evenimentul este marcat de concursuri şi parade cu cai.

Piazza del Campo
Piazza del Campo / Foto: http://travelingwithlyn.com

Dincolo de paradele cu cai, în Siena mai există şi alte obiective turistice interesante. Siena este un oraş destul de micuţ, aşa încât va fi foarte uşor să te deplasezi dintr-o parte în alta pe jos. Mare parte dintre edificiile oraşului au fost construite din piatră şi cărămidă, iar acest lucru nu face altceva decât să confere oraşului un farmec aparte. Piazza del Campo este cel mai plăcut loc de promenadă şi relaxare din Siena, fiind locul unde turiştii şi locuitorii deopotrivă adoră să se plimbe, mai ales în zilele însorite de vară. Aici există şi câteva terase, locuri unde poţi servi o cafea italiană sau multe alte preparate specifice.

Torre del Mangia, simbol al oraşului
Torre del Mangia, simbol al oraşului / Foto: http://www.florence-tickets.com

Pare că fiecare oraş din lume are o emblemă a sa, o structură uşor de recunoscust, chiar un punct de reper pentru turişti. Siena are simbolul său, Torre del Mangia, turnul cu ceas al oraşului, vizibil din mai toate punctele. Accesul turiştilor este permis şi din cel mai înalt punct al turnului poţi admira o privelişte de neuitat a oraşului Siena.

Domul din Siena
Domul din Siena / Foto: http://www.tell-well.com