Valea Templelor este o zonă arheologică din sudul Italiei, un spațiu valoros cu importante conotații istorice. Valea Templelor este atracția principală în Sicilia, Agrigento, fiind unul dintre exemplele remarcabile ale artei și culturii grecești. Ei bine, o parte din istoria Greciei a rămas în Italia, zona fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1997. Valea Templelor include ruinele a șapte temple reprezentante ale stilului doric. Restaurarea templelor se datorează în mare parte efortului depus de arheologul Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta. Acesta a făcut posibilă existența unui spațiu istoric atât de valoros!

Templul lui Juno Lacinia
Templul lui Juno Lacinia

Templul lui Juno Lacinia

Datează din anul 450, fiind o construcție cu o lungime de 38 metri. Rămășițele curente includ coloanele din față și fundația din lut pe care a fost construită clădirea. De-a lungul timpului, Templul lui Juno Lacinia a fost intens avariat de un incendiu puternic, însă a fost restaurat în Epoca Romană când țiglele din lut au fost înlocuite cu unele de marmură.

Edificiul care s-a conservat cel mai bine în timp, Templul Concordia
Edificiul care s-a conservat cel mai bine în timp, Templul Concordia

Templul Concordia

Este construcția care s-a conservat cel mai bine în timp, fiind un remarcabil edificiu al civilizației grecești existente și astăzi. Lungimea Templului Concordia este de aproape 40 de metri și în timpurile străvechi a servit drept lăcaș de cult, fiind locul în care se țineu slujbe religioase importante. Zilele de sărbătoare erau momentul în care Templul Concordia se supraaglomera.

Ruinele templului  ce a aparținut lui Asclepius
Ruinele templului ce a aparținut lui Asclepius

Templul lui Asclepius

Este un mic templu cu o lungime de 21 de metri, fiind un edificiu care datează din secolul al V-lea. Sanctuarul a găzduit o statuie din bronz a lui Apollo, foarte valoroasă ca și obiect istoric. Din păcate, statuia a fost furată din Templul lui Asclepius.

Coloanele de piatră, tot ce-a mai rămas din Templul lui Heracles
Coloanele de piatră, tot ce-a mai rămas din Temple lui Heracles

Templul lui Heracles

Legenda spune că acest edificiu a fost ridicat ca o dedicație pentru Heracles, dar acest fapt nu a fost vreodată confirmat sau infirmat de documentele oficiale. Templul lui Heracles a fost construit la sfârșitul secolului al VI-lea și a fost o clădire masivă, cu lungimea de 60 de metri. Doar coloanele înalte, sculptate în binecunoscutul stil doric mai reamintesc faptul că odată a existat o construcție deosebiă.

Valea Templelor- o comoară pentru statul italian
Valea Templelor- o comoară pentru statul italian

Acestea sunt templele care s-au conservat cel mai bine în timp și o plimbare pe jos, printre ruine dezvăluie tot mai mult din istoria Greciei. Aleile șerpuiesc printre ruine și dacă veți urma calea lor veți avea siguranța că nu ați ratat nici măcar un centimetru din Valea Templelor. Dacă aveți posibilitatea, ar fi ideal să vizitați Valea Templelor după-amiază, la apusul soarelui, când templele sunt scufundate în nuanțe aurii.

Diverse secțiuni din zidurile templelor au fost luate ca amintire de către vizitatori
Diverse secțiuni din zidurile templelor au fost luate ca amintire de către vizitatori

Valea Templelelor este una dintre cele mai valoroase regiuni istorice ale lumii, fiind o interfață între trecut și prezent. Valea Templelor este o incursiune în timp, o manieră prin care turiștii de pretutindeni pot admira o colecție de construcții antice. Regiunea este intens supravegheată din cauza comportamentului vizitatorilor care își doresc să ia ca amintire diverse secțiuni din ruinele templelor. Treptat, zona s-ar fi degradat, așa încât s-au luat măsuri în acest sens.