Pomul de Crăciun este unul dintre simbolurile care vestesc apropierea Sărbătorilor de Iarnă, fiind un obiect decorativ de mare valoare ce nu lipsește din casele cu parfum de sărbătoare. În ultimii ani, a crescut popularitatea pomului artificial care a înlocuit molidul, pinul sau bradul natural. Primele decorațiuni din Pomul de Iarnă au fost produse alimentare, cum ar fi nuci, mere, colăcei, devenind astăzi o adevărată operă de artă decorată după ultimele tendințe.
Obiceiul de a împodobi Pomul de Iarnă s-a dezvoltat la începutul secolului al XVI-lea, în Germania, iar de aici tradiția s-a transmis în multe alte regiuni de pe Glob. Popularitatea sa atinge cote maxima în a doua jumătate a secolul al XIX-lea, când Pomul de Crăciun era privit ca o emblemă a comportamentului creștin. Nobilimea Europei a fost cea care a preluat obiceiul de a decora Bradul de Iarnă, iar de aici până la a ajunge în casele tuturor cetățenilor n-a mai fost decât un pas. Bradul de Crăciun are un farmec aparte și aduce spiritul Crăciunului în sufletele noastre.
Date neoficiale arată că obiceiul decorării bradului este mult mai vechi, Epoca Medievală fiind deja o perioadă în care evreii, chinezii și egiptenii obișnuiau deja să împodobească Pomul de Iarnă. Oricum ar fi, nu putem decât să ne bucurăm de faptul că tradiția s-a perpetuat și astăzi avem posibilitatea de a împodobi, după placul inimii, Pomul de Crăciun.
În tradiția românească obiceiul împodobirii bradului se practica încă din timpurile străvechi la nunți și la anumite înmormântări. Obiceiul există încă de pe vremea dacilor și semnifică o nuntă rituală între natură, reprezentată prin brad și persoana decedată. Obiceiul încă se mai păstrează în unele sate din Banat și Oltenia. Ușor ușor, tradiția împodobirii bradului s-a transpus în perioada Crăciunului, mai întâi prin mici crenguțe de brad care parfumau natural casa. Lucurile au evoluat de la sine și de la o crenguță a mai fost foarte puțin până la a aduce tot bradul în casă.
În zilele noastre, împodobirea Pomului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban cât și în mediul rural, odată cu așteptarea, în seara de Ajun, a lui Moș Crăciun. Obiectele decorative sunt dintre cele mai diverse, așa încât oricine poate împodobi un brad cu personalitate. Globuri sclipitoare, luminițe multicolore, beateală strălucitoare și puțină îndemânare conduc spre un rezultat fabulos. Unii dintre noi mai păstrează și astăzi câteva decorațiuni provenite de la bunici cu o valoare incontestabilă, deși sunt deja ușor deteriorate.
Designerii de interior sunt cei care decorează Pomul de Crăciun pentru marile centre comerciale și instituții ale orașelor dezvoltate. În aceste cazuri, Pomul de Crăciun este împodobit după o temă prestabilită, cu anumite culori predominante și ornamente lucrate manual.
Câțiva fulgi de nea artificiali întregesc opera designerului și adaugă Pomului de Crăciun un plus de credibilitate, făcându-l să pară și mai natural. La sfârșitul anului 1800, ninsoarea artificială era realizată din benzi de bumbac tăiate cu atenție numai de cei ce aveau înclinații spre croitorie.
Așadar, a împodobi Pomul de Crăciun este o activitate deosebită care întregește ritualurile Sărbătorilor de Iarnă și adaugă un farmec aparte. Sărbătorile de Iarnă nu ar fi la fel de speciale în lipsa Pomului de Crăciun.