Costinești era cunoscută odinioară ca stațiunea tineretului, un loc ușor de recunoscut după celebrul obelisc și mai puțin obișnuita epavă din apropiere. Azi însă, locul este popular printre toate categoriile de turiști ce vin aici să se bucure de apă, de soare și de atmosfera minunată a uneia dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul românesc. Dacă ați fost sau nu până acum în Costinești, chiar nu contează căci cei ce cunosc stațiunea revin periodic aici.

Stațiunea Costinești se află la puțin mai mult de 30 de km de Constanța iar istoria locului este una cel puțin bogată chiar dacă pe vremea comunismului era considerată cea mai săracă stațiune de pe litoralul nostru. Iar numele și-l trage de la generalul Emil Costinescu cel care a cupărat teren aici în anii 1800. Însă adevărata piatră de temelie a ceea ce urma să devină stațiunea Costinești se pune în 1949 când pe malul lacului Costinești se deschide o tabără pentru școlari.

Plajele încep să fie amenajate de la primele ore
Plajele încep să fie amenajate de la primele ore | Foto: blog.icar.ro

În vremea comunismului, Costinești era puțin mai mult decât un sta de pescari. Totuși, după 1960, statul a investit în ridicarea mai multor vile și facilități de cazare. Cele mai bune au fost mereu rezervate tineretului comunist și străinilor, serviciile fiind de bună calitate. Ba chiar, grație acestei locații elitiste, zona unde se aflau construcțiile, a primit numele de Golful Francezilor.

Celebra epavă de la Costinești
Celebra epavă de la Costinești | Foto: cmbtravel.ro

Costinești, un sejur pe ”buget”

Plaja din Costinești este foarte interesantă, pentru că, deși are doar 1 Km în lungime, orientarea ei către răsărit și faptul că se află pe aceeași direcție cu un curent marin apropiat coastei face ca aici stratul de nisip să fie continuu împrospătat. În plus, zona este excelentă pentru helioterapie, talasoterapie și alte asemenea cure. Mai ales că vara temperaturile urcă până în jur de 30 de grade deci mai mult decât perfect pentru o zi relaxantă în bătaia razelor soarelui.

Costinești nu este o stațiune cu pretenții dar asta nu o oprește să fie foarte populară
Costinești nu este o stațiune cu pretenții dar asta nu o oprește să fie foarte populară | Foto: panoramio.com

Pe timpul nopții, tinerii au la dispoziție trei discoteci în aer liber dar și o terasă dedicată aproape exclusiv muzicii rock. În plus, vara se organizează numeroase tabere studențești și de yoga ce atrag aici mii de oameni.

În preajma stațiunii Costinești se află și un mic lac cu același nume. Nu este mare (doar 7 hectare) și nici foarte adânc, în schimb, pentru că are apă sărată, aici s-au format straturi de nămol numai bun pentru bolile reumatice, nămol foarte popular de altfel printre cei mai vârstnici vizitatori din zonă.

Epava la apus
Epava la apus | Foto: allinclusive.ro

Oferta de cazare și masă în Costinești nu este cea mai grozavă de pe litoral dar prețurile sunt foarte accesibile ceea ce o face extrem de atrăgătoare pentru studenți și familiile tinere. Nu există în schimb facilități de lux, astfel că cele mai bune hoteluri au maxim trei stele, lucru care, după cum am mai spus, se reflectă în prețurile practicate.