Gdansk este un splendid oraș polonez, considerat a fi chiar cel mai frumos oraș de pe Coasta Mării Baltice. Arhitectura specifică, bogată în trăsături poloneze atrage turiștii din întreaga lume, Gdansk fiind un oraș cu edificii bine organizate. Metropola este de asemeni principalul oraș-port al Poloniei, o destinație de vară apreciată de către polonezi, dar și de vizitatorii internaționali.

Gdanks, Polonia
Gdanks, Polonia / Foto: http://citizenfresh.deviantart.com

Al Doilea Război Mondial este evenimentul care lasă urme adânci asupra orașului, până la sfârșitul luptelor, Gdansk se transformă într-o adevărată ruină. Cele mai multe clădiri vechi au fost avariate sau complet distruse, iar reconstrucția lor a fost un proces migălos și dificil. Important este că reconstrucția edificiilor din Gdansk a fost o reușită, astăzi, orașul polonez este mai înfloritor ca niciodată.

Strada Lungă, cea mai populară în oraș
Strada Lungă, cea mai populară în oraș / Foto: http://hitchhikershandbook.wordpress.com

Cea mai bună manieră de a lua contact cu farmecul orașului este aceea de a te plimba pur și simplu pe străduțele orașului. Fiecare edificiu, fiecare sector din oraș este o amprentă a vremurilor demult apuse, vizitarea metropolei fiind maniera prin care turiștii pot cunoaște mai multe aspecte legate de cele mai importante evenimente poloneze. Strada Lungă și Piața Lungă sunt cele mai populare zone din Gdansk, locul unde locuitorii și turiștii deopotrivă fac promenade îndelungate în serile călduțe de vară.

Biserica Sfânta Maria
Biserica Sfânta Maria / Foto: http://funny-pictures.picphotos.net

Clădirile religioase se regăsesc la tot pasul în Gdansk, dar Biserica Sfânta Maria rămâne cea mai cunoscută dintre ele. Biserica Sfânta Maria este una dintre cele mai mari biserici gotice din Europa și cel mai mare lăcaș de cult construit din cărămidă din întreaga lume. Biserica Sfânta Maria poate găzdui în același timp peste 20 000 de credincioși pregătiți să ia parte la slujbele religioase. Dacă vrei să mai vizitezi și alte lăcașe de cult din  Gdanks, atunci te poți orienta spre Biserica Sfântul Nicolas sau Catedrala Oliwa. Cea din urmă este un edificiu interesant, cu picturi și sculpturi realizate într-o varietate de stiluri. Interiorul său adăpostește de asemenie una dintre cele mai vechi și cele mai mari orgi din Polonia.

Plaja Stogi
Plaja Stogi / Foto: http://pl.wikipedia.org

Relaxarea la plajă este una dintre activitățile preferate ale locuitorilor din Gdansk. Plaja Stogi este cea mai bună din Gdansk, este locul unde te poți relaxa pe nisip, unde poți înota în voie în apele mării, dar mai ales unde poți opta pentru o plimbare cu barca pe valurile înspumate. În weekend-urile de vară, Plaja Stogi se dovedește a fi neîncăpătoare, dar oricum zona este de vis.

Bijuteriile din chihlimbar se regăsesc în mai toate magazinele din oraș
Bijuteriile din chihlimbar se regăsesc în mai toate magazinele din oraș / Foto: http://amber-xsta.com

Gdansk este considerat a fi Capitala de Chihlimbar a Europei, datorită acestei pietre semi-prețioase care se găsește din belșug în împrejurimile orașului. Bijuteriile cu pietre de chihlimbar se regăsesc din abundență în magazinele de suveniruri din oraș, iar cele care conțin și insecte sunt mai scumpe.