Marea Moschee Sheikh Zayed este o construcție impresionantă din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Se știe deja că arabii construiesc edificii de-a dreptul uimitoare, dar moscheea din frumoasa capitală întrece orice așteptare. Numele moscheei provine de la Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, un fost președinte al Emiratelor Arabe care și-a dorit o structură care să definiească diversitatea culturală a lumii islamice.

Marea Moschee Sheikh Zayed, noaptea
Marea Moschee Sheikh Zayed, noaptea / Foto: www.albumislam.com

Marea Moschee Sheikh Zayed a fost construită între anii 1996-2007 și este cel mai mare lăcaș de cult din Emiratele Arabe. Spațiul pe care îl ocupă este echivalent cu cinci terenuri de fotbal și mai mult de 40 000 de vizitatori pot admira în același timp splendida construcție. Proiectarea și ridicarea construcției a fost o întreagă aventură, folosindu-se materiale din mai multe țări ca Germania, Maroc, Pakistan, Malezia, Iran, China, chiar și din Noua Zeelandă.

Moscheea din Abu Dhabi este o capodoperă arhitecturală
Moscheea din Abu Dhabi este o capodoperă arhitecturală / Foto: www.adventurous-travels.com

Mai mult de 3000 de muncitori și 38 de companii de renume au luat parte la ridicarea moscheei. La baza Marii Moschei Shekh Zayed au stat materialele naturale, datorită durității lor ce asigură o mai bună rezistență în timp. Marmura, aurul, pietrele semi-prețioase, cristalele și ceramica sunt doar câteva elemente care împodobesc deosebita moschee.

Marea Moschee Sheikh Zayed este decorată cu numeroase arcuri simetrice
Marea Moschee Sheikh Zayed este decorată cu numeroase arcuri simetrice / Foto: www.farouqihasbi.com

Designul moscheei din Abu Dhabi a fost intens discutat, existând chiar și mici conflicte între marii arhitecți ai lumii. Aspectul construcției poate fi descris cel mai bine ca fiind o fuziune de elemente arabe, persane completate de structuri maure. Sala principală din Moscheea Sheikh Zayed poate găzdui peste 7000 de credincioși, dar există și două săli de rugăciune mai mici, fiecare cu o capacitate de 1500 de persoane. Una dintre ele este destinată femeilor.

Coloanele din interior sunt uimitoare!
Coloanele din interior sunt uimitoare! / Foto: www.hdwallpaperstop.com

Covorul din sala principală este considerat a fi cel mai mare covor din lume, măsurând nu mai puțin de 5627 metri pătrați. Greutatea acestuia este de 35 de tone și este fabricat din lână, fiind gata în aproximativ 2 ani. Sala mare numără 96 de coloane placate cu marmură și încrustate cu sidef, Moscheea Sheikh Zayed fiind unul dintre puținele locuri unde veți vedea o asemenea măiestrie.

Curtea moscheei este un uriaș mozaic floral
Curtea moscheei este un uriaș mozaic floral / Foto: hotterthanapileofcurry.wordpress.com

Curtea ocupă aproximativ 17 000 de metri pătrați, având un design floral deosebit. Este considerată a fi unul dintre cele mai uimitoare mozaicuri de marmură din lume. Interiorul Moscheei Sheikh Zayed numără 7 candelabre importate din Germania ce încorporează milioane de cristale strălucitoare.

Splendida moschee schimbă total orizontul din Abu Dhabi
Splendida moschee schimbă total orizontul din Abu Dhabi / Foto: islamicspots.blogspot.ro

Așa cum știm deja, cultura musulmană este foarte restrictivă, așa că, dacă ajungi în Marea Moschee Sheikh Zayed trebuie să acorzi mare atenție comportamentului. Oricând, arabii din interior pot observa gesturile tale, sancțiunea fiind aceea că vei părăsi imediat lăcașul de cult. Același lucru s-a întâmplat cu celebra cântăreață Rihanna, care se afla în 2013 într-o vizită privată. Se pare că aceasta s-a fotografiat în ipostaze indecente și provocatoare, fapt pentru care personalul i-a cerut să părăsească imediat Moscheea Sheikh Zayed.

Marea moschee- un edificiu uluitor!
Marea moschee- un edificiu uluitor! / Foto: www.amazingpicturesplace.com

Așadar, Marea Moschee Sheikh Zayed este una dintre cele mai prețioase construcții din lume, un edificiu care simbolizează perfect bogăția poporului arab și respectul lor nemărginit față de divinitate.