Insula Bali este prin definiție un loc superb, dar anumite structuri o transformă într-un spațiu unic. Tanah Lot este o formațiune stâncoasă, transformată într-un frumos templu religios care atrage anual mii de turiști de pretutindeni. Structura a devenit deja un simbol al Insulei Bali, fiind cel mai fotografiat loc de pe insulă și în același timp o emblemă a culturii și religiei din regiune.

Tanah Lot, templul înconjurat de valuri înspumate
Tanah Lot, templul înconjurat de valuri înspumate / Foto: http://www.dibali.asia

În limbaj balinez, Tanah Lot înseamnă “Pământul din Mare”, un nume foarte sugestiv pentru formațiunea stâncoasă înconjurată în totalitate de valuri înspumate. Templul de rugăciune a fost amenajat pe această stâncă mare, modelată continuu de valuri. Se pare că, stânca din piatră a fost locul unde s-a odihnit un călător care dorea să ajungă pe Coasta de Sud. Pescarii din zonă i-au observant prezența, s-au împrietenit cu el și au început să-I aducă diverse cadouri, considerându-l zeu. Mai târziu, călătorul a cerut permisiunea perscarilor de a construit un templu, simțind că acea stâncă este un loc sfânt, potrivit pentru ca toți credincioșii să se închine zeităților.

Templul este construit într-o zonă greu accesibilă
Templul este construit într-o zonă greu accesibilă / Foto: http://dranilj1.wordpress.com

Astăzi, Tanah Lot este unul dintre cele mai mari șapte temple de pe coasta Insulei Bali. Cele șapte temple formează un lanț de-a lungul coastei de sud-vest, ele fiind parte din mitologia balineză. Se spune că șerpi mari și veninoși ar fi protejat Templul Tanah Lot de spirite rele și intruși, ei s-ar fi aflat chiar la baza stâncii abrupte. Astăzi, nimic din această legendă nu pare să fi existat vreodată, Tanah Lot fiind locul unde oamenii se roagă neîncetat și unde orice turist se poate bucura de acest templu inedit.

Apusul de soare evidențiază doar conturul edificiilor
Apusul de soare evidențiază doar conturul edificiilor / Foto: http://www.imperatortravel.ro

Pentru a se bucura de templul sculptat în stâncă, vizitatorii trebuie să străbată un drum destul de obositor, fiind obligați să plătească o taxă de acces pentru a intra în zonă. Pentru a ajunge la lăcașul de rugăciune, turiștii trebuie să meargă pe jos pe un traseu aglomerat constituit diin magazine de suveniruri tradiționale care duce până la malul mării. Accesul vehiculelor nu este permis, astfel încât dacă îți dorești să vizitezi Tanah Lot trebuie să te înarmezi cu răbdare și energie. Efortul merită din plin, templul balinez fiind un loc inedit, un spațiu pe care nu îl poți admira zi de zi.

Intrarea în templu
Intrarea în templu / Foto: http://www.travelinnote.com

Acțiunea continua a valurilor a contribuit la degradarea stâncii și implicit a templului, astfel încât, anul 1980 este momentul în care zona suferă renovări majore. Fațada clădirii a fost prima care s-a năruit și în același timp și interiorul devenise periculos. Au fost necesare 130 de milioane de dolari pentru a conserva templul istoric și alte locații importante de pe insula. Astăzi, mai bine de 80% din construcție este alcătuită din piatră artificială care seaman foarte mult cu cea naturală și oferă un plus de rezistență și siguranță.