Valea Monumentelor

Valea Monumentelor

Valea Monumentelor, America de Vest
Valea Monumentelor, America de Vest / Foto: http://hqscreen.com

Lumea întreagă este alcătuită din locuri, orașe, clădiri și monumente impresionante, dar iată că în America există o întreagă Vale a Monumentelor. Regiunea face parte din Platoul Colorado, zona fiind caracterizată de prezența mai multor structuri, cea mai înaltă ajungând până la 300 de metri. Încă din anii 1930, Valea Monumentelor a fost un loc renumită și prezentată de nenumărate ori în mass-media.

Cea mai înaltă structură din Valea Monumentelor nu depășește 300 de metri
Cea mai înaltă structură din Valea Monumentelor nu depășește 300 de metri / Foto: http://www.holidaym.ru

Numeroase cadre de film s-au tras la Valea Monumentelor și toți iubitorii de cinematografie s-au întrebat dacă acest loc există cu adevărat. Ei bine, el există și alcătuiește una dintre cele mai inedite locații de pe Pământ. Numeroase fotografii cu Valea Monumentelor au apărut în reclame și în broșuri de vacanță, de aceea zona pare foarte familiară, chiar și pentru turiștii care vizitează pentru prima dată acest loc mirific.

Este de necrezut că natura a sculptat aceste forme minunate
Este de necrezut că natura a sculptat aceste forme minunate / Foto: http://www.zastavki.com

Valea Monumentelor este alcătuită din elemente și structuri ce par a fi din nisip, cu râuri șerpuitoare care sculptează valea. Roșul intens în care este colorată zona provine de la oxidul de fier, iar nuanțele de gri-așbastru de la oxidul de mangan. Valea Monumentelor oferă imaginea care va caracteriza pentru totdeauna America de Vest. De obicei, întinderile deșertice, nisipul infinit sunt elemente care ne duc cu gândul spre America.

Turiștii mai pot vizita zona și călare pe cal
Turiștii mai pot vizita zona și călare pe cal / Foto: http://commons.wikimedia.org

Valea Monumentelor nu este o vale în sensul convențional, este mai degrabă, o zonă plată, ce pare uneori pustie, însuflețită pe alocuri de formațiunile ciudate care se ridică la câteva sute de metri în aer. Se pare că procesul de formare al acestor structuri ciudate este unul complex ce a durat mii de ani. Nisipul și sedimentele din zonă s-au transformat, în timp, în straturi de gresie, alcătuind aceste minuni naturale.

Un drum de acces șerpuiește printre monumentele naturale
Un drum de acces șerpuiește printre monumentele naturale / Foto: http://globevoyager.ru

Valea Monumentelor este destul de greu de accesat mai ales pentru europeni, dar unii turiști sunt dispuși să plătească o avere pentru a se bucura câteva momente de acest peisaj neconvențional. Vizitatorii sunt legitimați și trebuie să plătească o taxă de acces, după care au cale liberă să conducă în zona deșertică pe o distanță de aproximativ 27 de kilometri. Anumite sectoare din Valea Monumentelor au accesul restricționat, iar vizitatorii nu pot pătrunde decât cu un ghid turistic specializat.

Valea Monumentelor poate fi admirată și din aer
Valea Monumentelor poate fi admirată și din aer / Foto: http://www.listofimages.com

În Valea Monumentelor, climatul este deșertic, cu ierni reci și veri calde. Totuși, maximele din timpul verii depășesc rar 38 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu va fi atât de greu să suporți temperaturile ridicate. În timpul iernii, temperaturile nu sunt atât de scăzute, ating rar nivelul de îngheț, ninge odată la câțiva ani, iar zăpada se topește într-o zi sau două.

Pe alocuri. dunele de nisip sunt aurii
Pe alocuri. dunele de nisip sunt aurii / Foto: http://www.arizonaguide.com

În concluzie, Valea Monumentelor este un loc unic, o zonă ce reprezintă perfect peisajele tipic americane. Anual, câteva zeci de mii de turiști străini vizitează Valea Monumentelor.