Harmandir Sahib este un templu impresionant din Amritsar, India supranumit și Templul de Aur. Denumirea este foarte sugestivă având în vedere că mare parte din întreaga structură este acoperită cu aur din belșug. În traducere, Harmandir Sahib înseamnă „Templul lui Dumnezeu”. Ideaa de a construit o asemenea structură impunătoare a pornit de la dorința ca în India să existe un lăcaș de cult central, un loc principal unde oamenii să vină zi de zi să roage. Nimeni nu s-ar fi gândit atunci la popularitatea pe care avea să o câștige templul, la momentul actual, peste 100 000 de persoane se roagă zi de zi la altarul din Harmandir Sahib.

Templul Harmandir Sahib, un edificiu splendid!
Templul Harmandir Sahib, un edificiu splendid! / Foto: http://commons.wikimedia.org

Piatra de temelie a clădirii este pusă în decembrie 1588, edificiul fiind finalizat în anul 1604, spre încântarea adepților Skih. Templul Harmandir Sahib este o construcție cu totul și cu totul specială, liniile arhitecturale nu urmează stilul clasic al templelor religiei Skih. Harmandir Sahib are în total patru intrări, fapt care simbolizează deschiderea adepților religiei Skih față de toți credincioșii lumii. În opinia lor, toate religiile lumii sunt de fapt un tot unitar, toate au ca și numitor comun credința și rugăciunea.

Templul este situat într-un cadru de vis
Templul este situat într-un cadru de vis / Foto: http://www.wallpapergang.com

La mijlocul secolului al XVII-lea, Templul Harmandir Sahrib a fost atacat de afgani și în anul 1760  edificiul este reconstruit, urmând liniile construcției inițiale. Ca și răspuns, armata indiană atacă forțele afgane, aceștia din urmă fiind puși la pământ. Astăzi, nimic din aceste vremuri tulburi nu par să fi existat vreodată, zona fiind foarte liniștită și plăcută. Templul Harmandir Sahrib este localizat într-un cadru de vis, fiind înconjurat de un lac mare considerat a fi un izvor sfânt. Apele care înconjoară templul poartă numele de Sarovar, iar apa sfințită este denumită de către credincioși Amrit.

Dacă ajungi la templu ar fi bine să admiri frumoasa construcție și noaptea
Dacă ajungi la templu ar fi bine să admiri frumoasa construcție și noaptea / Foto: http://www.wallpaperswala.com

Interiorul templului este la fel de impresionant ca și exteriorul, în interiorul complexului există mai multe altare, sfinți și martiri. Mai multe plăci memoriale comemorează evenimente istorice deosebite și sunt incluse plăci comemorative ale  tuturor soldaților Skih care au murit luptând în războaie mondiale. Ușile templului sunt deschise tuturor persoanelor, indiferent de culoare sau credință, singurele restricții pentru vizitatori se referă la comportament. La intrarea în templu, vizitatorul trebuie să lase încălțămintea la ușă și să-și spele picioarele cu apă. De asemeni, toți credincioșii trebuie să-și acopere capul, dar și să păstreze liniștea.

Numeroși credincioși trec zilnic pragul Templului Harmandir Sahib
Numeroși credincioși trec zilnic pragul Templului Harmandir Sahib / Foto: http://blaineharrington.photoshelter.com

Mare parte dintre obiectele decorative aurite datează de la începutul secolului al XIX-lea. Materialele prețioase și aurul care împodobesc Templul Harmandir Sahrib provin de la un donator, iar numele său este pomenit în fiecare zi de către credincioși. Harmandir Sahrib este una dintre cele mai prețioase și mai costisitoare clădiri din lume, dar valoarea spirituală a edificiului este inestimabilă.