Xian are o istorie îndelungată și despre ea se spune că dacă China ar fi un copac, atunci Beijing-ul ar fi coroana iar Xian ar fi rădăcinile adânc îngropate în pământul istoriei. Sau cum un bătrân proverb chinezesc mai zice: merg în Shanghai și vei vedea o Chină veche de 100 de ani, mergi în Beijing și o vei vedea o țară veche de 1000 de ani și mergi în Xian pentru a vedea China cea de 3000 de ani.

Zidul ce împrejmuia odinioară Xian și una din porțile sale
Zidul ce împrejmuia odinioară Xian și una din porțile sale

Împreună cu Atena, Cairo și Roma, Xian este cea de-a patra capitală istorică a lumii antice, fiind situată la punctul terminus al Drumului Mătăsii, motiv pentru care orașul s-a dezvoltat foarte repede atât religios cât și cultural iar locuitorii săi au fost mai mereu printre cei mai bogați din China.

Xian, metropolă modernă construită în jurul vechilor construcții
Xian, metropolă modernă construită în jurul vechilor construcții

Atracții în Xian

Orașul modern a fost construit în jurul clădirilor ce au supraviețuit ultimilor secole și care trădează diferitele influențe pe care le-a resimțit această metropolă de-a lungul timpului. Cel mai interesant sit istoric din zonă este însă cel al Războinicilor de Teracotă, dovadă a regimului totalitar al primului împărat Qin Shihuan, a cărui domnie, deși nu foarte lungă a fost dominată de legile drastice impuse.

Replici ale războinicilor de teracotă vândute pentru turiști
Replici ale războinicilor de teracotă vândute pentru turiști

Un alt obiectiv foarte interesant este Pagoda Gâștei Sălbatice, un loc folosit pentru transcrierea și traducerea textelor budiste de către unul dintre cei mai renumiți maeștrii ai vremii: Xuan Zang. Acesta, după 15 ani de călătorii prin India și Asia, s-a reîntors în Xian pentru a-și desăvârși munca și o parte din textele sale mai există și în ziua de azi.

Pagoda Gâștei Sălbatice, Xian
Pagoda Gâștei Sălbatice, Xian

Dovezi despre Drumul Mătăsii au fost descoperite, de-a lungul timpului, peste tot în zonă iar acum ele sunt păstrate și expuse În Muzeul de Istorie Shaanxi, un loc pe care trebuie neapărat să îl vizitați. Chiar și clădirea muzeului în sine imită stilul arhitectural al istoricei dinastii Tang iar aici sunt oferite în paralel mai multe expoziții, dintre care unele permanente în care puteți vedea artefacte unice de o valoare inestimabilă.

Detaliu în cadrul unui ansamblu funerar imperial din Xian
Detaliu în cadrul unui ansamblu funerar imperial din Xian

Probabil că până acum ați înțeles deja că principala atracție turistică în Xian este istoria acestor locuri. De aceea nu trebuie să vă mire că cel mai interesant obiectiv din tot orașul îl reprezintă vechea stradă Shuyuanmen, un fel de muzeu în aer liber. Aici clădirile au fost păstrate exact așa cum ar fi arătat ele la începutul secolului trecut, sau chiar mai înainte iar explorarea întregii străzi vă va lua câteva zile bune. Însă nu pentru că ea e extraordinar de lungă ci pentru că de la un cap la altul este ticsită cu magazine, ateliere și centre de artizanat. Peste tot, accentul se pune pe tradiție și pe păstrarea moștenirii istorice.

Cartierul Musulman din Xian
Cartierul Musulman din Xian

Iar ca să ajungeți aici nu trebuie decât să vă îndreptați spre Clopotnița Orașului (Zhong Lou), o impozantă clădire din lemn și piatră, cea mai bine conservată de acest fel din toată China, așa cum le place îngrijitorilor ei să se laude. Clopotnița a fost construită în 1384 de împăratul Zhu Yuanzhang și la început era suficient de înaltă pentru a domina întreaga zonă, fiind folosită ca post de observație și avertizare împotriva oricăror eventuali atacatori.

Turnul cu Clopot din Xian
Turnul cu Clopot din Xian

Evident, Xian are și zone moderne asemenea oricărui oraș care se respectă. Însă ar fi păcat să veniți până aici doar pentru a vizita niște mall-uri moderne când aveți la dispoziție o moștenire culturală atât de impresionantă.

Xian noaptea
Xian noaptea
Xian, frumusețe naturală și artă chinezeascăâ
Xian, frumusețe naturală și artă chinezeascăâ