În nordul Italiei, în Laguna Veneziei se regăsește o zonă de poveste ce poartă numele de Insula Burano. Frumoasa insulă se află chiar la capătul de nord al lagunei și este cunoscută mai ales pentru edificiile viu colorate devenite un simbol al regiunii, dar și pentru micile făbricuțe unde se produce dantelă de cea mai bună calitate. Ținutul de poveste se află la doar la 7 kilometri distanță de Venezia și este locul spre care își îndreaptă atenția toți vizitatorii care își doresc să se umple de energie și optimism.
Populația zonei include aproximativ 2800 de locuitori, cei mai mulți dintre ei sunt implicați direct în producția de dantele fine sau dețin ambarcațiuni cu care își plimbă cu mândrie vizitatorii de pretutindeni. Primii locuitori au fost cu siguranță romanii, însă parcursul înfloritor al întregii regiuni începe abia în secolul al XVI-lea atunci când femeile de pe insulă încep să coase manual dantelele ce aveau să facă înconjurul lumii. Leonardo da Vinci a vizitat zona de poveste în anul 1481 atunci când a cumpărat o pânză pentru Domul din Milano, plasată chiar în altarul deosebite construcții. Dantela este curând exportată în toată Europa, chiar și astăzi comerțul cu aceste pânze prețioase este o îndeletnicire profitabilă.
Dacă ajungi în Venezia, nu trebuie să ratezi această zonă minunată aflată la doar 7 kilometri distanță. Frumusețile sale unice contrastează oarecum cu agitația marilor orașe italiene, Insula Burano este mult mai liniștită, cunoscută mai ales pentru edificiile multicolore ce conferă zonei un aer vesel. Nuanțele caselor trebuie să creeze o armonie desăvârșită, dacă cineva dorește să-și renoveze casa trebuie mai întâi să primească un aviz din partea autorităților italiene. Aceste demersuri sunt originare din Epoca de Aur, reguli stricte datorită cărora regiunea și-a păstrat aspectul inițial și farmecul său aparte.
Sezonul de vară este momentul în care insula este intens vizitată, perioada prielnică în care regiunea are o strălucire aparte. Soarele pune totul într-o lumină aurie, zilele însorite sunt momentele în care străduțele pietruite sunt străbătute de zeci de turiști dornici să cunoască îndeaproape secretele ținutului italian. O plimbare cu barca este o necesitate dacă vrei să obții o altă perspectivă asupra întregii regiuni. Canalul este un adevărat furnicar de ambarcațiuni, așa încât vei avea de unde să alegi.
Insula italiană nu este prea bogată în obiective turistice, se remarcă Biserica San Martino, dar și Muzeul și Școala de Dantelă. Dacă vrei să afli chiar de la sursă modul prin care se obține dantela trebuie să petreci ceva timp la școala de pe insulă, acolo unde un grup de femei pricepute te vor iniția în tainele acestui proces ce necesită multă răbdare.