Lacul Maggiore, tărâmul nobililor italieni

Lacul Maggiore, tărâmul nobililor italieni

Este, ca mărime, al doilea lac din Italia(după lacul Garda) fiind situat atât pe teritoriul italian, cât şi pe cel elveţian. 80,1% din suprafaţa acestuia este situat în regiunile italiene Piemont, Lombardia, restul de 19,9% are plasamentul în cantonul Ticino din Elveţia. Se întinde pe o suprafaţă de 212,5 kilometri pătraţi şi atinge adâncimea maximă de 372 metri. Din lac se pescuiesc anual 150 de tone de peşte. Originea lacului Maggiore este una glaciară şi adăposteşte o gamă variată de plante mediterannene: lămâi, măslini, dafini, portocali, palmieri. Plantele cu flori, cameliile, azaleele, magnoliile împrejmuiesc vilele cochete de pe malurile lacului.

Insulele Borromee

Sunt un spectacol al naturii şi cu siguranţă prima atracţie în rândul turiştilor. Din secolul al XIV-lea aparţin familiei de nobili italieni Borromeo, nume extrem de cunoscut în Italia datorită importanţei lor pentru istoria, cultura şi economia ţării. Insulele Borromee sunt alcătuite din trei insule mai mici: Insula Pescatori, Insula Madre şi Insula Bella.

Insula Pescatori
Insula Pescatori

Insula Pescatori este cea mai mică dintre cele trei, însă este singura populată pe tot parcursul anului, numărând doar 50 de locuitori. Datorită faptului că pescuitul este încă îndeletnicirea de bază a locuitorilor  aici se regăsesc numeroase restaurante marinăreşti ce prepară tot felul de specialităţi din peşte.

Palatul Borromeo, Insula Madre
Palatul Borromeo, Insula Madre

Insula Madre este cea mai mare dintre Insulele Boromee şi este cunoscută, în special, pentru grădinile sale spectaculoase dar şi pentru arhitectura clădirilor.

Colecţie de păpuşi de porţelan din Palatul Borromeo
Colecţie de păpuşi de porţelan din Palatul Borromeo

Palatul Borromeo este deschis vizitatorilor începând cu anul 1978, un edificiu impunător ce adăposteşte obiecte aparţinând familiei Borromeo: haine, tablouri, colecţii de păpuşi din porţelan, obiecte personale din argint, bronz, marmură, porţelan sau ceramică. Palatul este înconjurat de grădini imense cu flori clororate fântâni arteziene şi păsări exotice ce se plimbă libere pe domeniu.

Grădinile etajate din Insula Bella
Grădinile etajate din Insula Bella

Insula Bella este vestită pentru grădinile sale etajate ce numără aproximativ 2000 de specii de plante. Grădinile sunt înflorite din luna martie până în octombrie.

Construcţia dedicată Isabellei din partea lui Carlo Borromeo
Construcţia dedicată Isabellei din partea lui Carlo Borromeo

Pe Insula Bella există şi un palat construit în stil baroc, începând cu anul 1632. Lucrarea este o dedicaţie din partea lui Carlo Borromeo către soţia sa Isabella d’Adda. Palatul adăposteşte statui, picturi, biblioteci, mozaicuri, opere de artă.

Mănăstirea Santa Caterina del Sasso
Mănăstirea Santa Caterina del Sasso

Santa Caterina del Sasso

 Este o localitate de pe lacul Maggiore ce găzduieşte mănăstirea Santa Caterina del Sasso. Particularitatea construcţiei constă în faptul că mănăstirea a fost de fapt sculptată în stâncă. Accesul către lăcaşul de cult se face fie cu vaporul, fie cu maşina, aici existând un lift construit în stânci.

Cu o climă moderată şi aerul curat de munte, Lacul Maggiore este destinaţia potrivită de vacanţă atât iarna cât şi vara. Pe apă sau la mal veţi avea posibilitatea de a desfăşura activităţi dintre cele mai interesante: plimbări cu vaporaşul, canotaj, pescuitul, plimbările pe insule sunt doar câteva dintre ele. Vârfurile de deal şi munte ce înconjoară lacul Maggiore sunt perfecte şi pentru iubitorii de vacanţe în munţi. Vă puteţi plimba pe jos sau cu o bicicletă de munte pe căile şerpuitoare ale naturii în timp ce admiraţi flora şi fauna regiunii. Dacă ajungeţi până în vârful muntelui bucuraţi-vă de priveliştea fermecătoare pe care o oferă lacul Maggiore în toată splendoarea sa.