Nu foarte multe orașe se pot lăuda cu o poreclă atât de potrivită precum cea pe care o are Seattle. Orașul de Smarald, o metropolă verde care, nu numai că își cultivă spațiile verzi dar și trăiește verde, implementând tot mai multe tehnologii ecologice.

Însă nu acesta este motivul pentru care ar trebui să vizitați Seattle. Orașul este cu mult mai complex și atrage prin diversitatea sa etnică și culturală, prin oportunitățile oferite de zecile de mega-corporații ce își au sediul aici dar și prin galeriile de artă, sălile de concerte și restaurantele prestigioase de aici.

Spațiu verde în centrul orașului și bonus două personaje din Grey's Anatomy
Spațiu verde în centrul orașului și bonus două personaje din Grey’s Anatomy | Foto: fanpop.com

La începuturile sale, Seattle era foarte diferit de ceea ce este azi. Ridicat în jurul exploatațiilor de lemn și cărbune din zonă dar bazându-se puternic și pe industria pescuitului de aici, orașul și-a găsit un client permanent în persoana consumatorilor din San Francisco. Ulterior, datorită instalării aici a companiei Boeing în 1916, balanța a început să se încline spre alte tipuri de activități industriale, mai ales că resursele naturale ale regiunii începuseră să scadă simțitor. Și astfel, Seattle a început să mai fie numit și Jet City, aluzie la tot mai numeroasele instalații tehnologice construite de Boeing aici. Doar că anii 70 au adus cu ei o dublă criză. Mai întâi programul supersonic civil de transport aerian a fost anulat iar apoi criza petrolului a accentuat și mai mult probleme. În sfârșit metropola începuse să înțeleagă că are nevoie de o dezvoltare mult mai largă și de investitori din mai multe ramuri ale tehnologiei. Iar răspunsul a venit în primul rând de la Microsoft, care a investit masiv în instalațiile și sediul de aici iar alte corporații i-au urmat exemplul.

Seattle Art Museum
Seattle Art Museum | Foto: weissmanfredi.com

Cumva tot ceea ce ține de Seattle este ușor diferit de restul Americii. Aici vremea poate fi foarte închisă cu ploi, nori și ceață. Dar în același timp există perioade când aceasta este deosebit de plăcută, în special în lunile de final de primăvară și pe parcursul întregii veri cânt temperaturile sunt perfect potrivite. Și cam același lucru se poate spune despre locuitorii orașului. Aceștia sunt renumiți pentru politețea lor distantă ce se manifestă aproape în orice ocazie. Este o formă de interacționare plăcută dar care se poate dovedi dificilă uneori căci politețea este de fapt un fel de barieră socială, străinii fiind priviți cu un anumit grad de…timiditate sau neîncredere.

În ciuda acestor detalii relativ contradictorii, Seattle este un oraș extraordinar unde vă puteți simți bine și unde nu vă veți plictisi prea ușor. Aici cultura – fie ea clasică sau în formele-i mai noi, cum ar fi grunge – au mare relevanță în viața socială a locuitorilor. Iar datorită unor mari restaurante deschise în ultimii ani, orașul a intrat și pe harta pasionaților de artă culinară.

Ca peste tot în America și aici baseball-ul este sportul favorit
Ca peste tot în America și aici baseball-ul este sportul favorit | Foto: urbansplatter.com

Atracții turistice în Seattle

Printre cele mai interesante atracții din Orașul Smaraldului se numără muzeele – nu puține la număr. În centru se află renumitul Seattle Art Museum, o colecție de artă rafinată adunată de pe tot cuprinsul globului. Iar în Central District se află Muzeul de Artă Asiatică, o secție a precedentei instituții care se ocupă însă doar cu operele de artă chineze și japoneze, incluzând totuși și câteva lucrări ale unor artiști din Orientul Îndepărtat și India. De asemenea, o experiență aparte veți avea la The Wing Luke Museum of the Asia Pacific American Experience, o denumire pompoasă ce ascunde în spatele său singura expoziție de artă și cultură din SUA dedicată regiunii Asia-Pacific.

După cum spuneam și la începutul acestui materiale, Seattle este un oraș recunoscut pentru pasiunea sa pentru verde. Așa că nu ar trebui să vă mire numărul foarte mare de spații verzi de aici. Există nu mai puțin de 18 parcuri și grădini importante răspândite prin tot Seattle-ul iar cele mai multe dintre ele oferă și alte atracții decât simpla plimbare prin natură.

Seattle noaptea
Seattle noaptea | Foto: familyofficesgroup.com

Dintre acestea, Woodland Park Zoo este cel mai remarcabil loc în care ați putea ajunge. Parc dar și grădină zoologică, acest spațiu include numeroase habitate amenajate pentru diferite specii de animale. De asemenea, în majoritatea zilelor, aici de la ora 3 după-amiaza are loc The Raptor Show, un mic spectacol ce are în rolul principal mai multe specii de păsări de pradă.

The Space Needle

Pe orice carte poștală, pe orice imagine a orașului Seattle, indiferent unde se află ea, este aproape imposibil să nu fie prezent și celebrul Space Needle. Un turn de observație enorm, construit pentru Expoziția Mondială din 1962, era odinioară cea mai înaltă structură la Vest de fluviul Mississippi. Și deși nu este la fel de înalt ca alte turnuri din America de Nord (vezi CN Tower din TOronto), the Space Needle este totuși o atracție locală și în fiecare zi de la deschidere a primit în medie circa 20.000 de vizitatori.

Seattle Space Needle - restaurantul și platforma de observație
Seattle Space Needle – restaurantul și platforma de observație | Foto: Wikipedia

Dacă vă place priveliștea de la înălțime, The Space Needle are o punte de observație la 160 m înălțime și un restaurant rotitor la 150 m. De aici vederea este atât de largă încât se pot vedea nu numai majoritatea orașului Seattle dar și împrejurimile: Muntele Rainier, Muntele Baker, Elliot Bay și altele.

Public Market Center, o piață atrăgătoare chiar și pentru turiști
Public Market Center, o piață atrăgătoare chiar și pentru turiști | Foto: warpaperslot.com

Desigur, dacă aveți ocazia și ghidul potrivit, cel mai bun tur al orașului Seattle este unul culinar. Zeci de restaurante, de cafenele și alte localuri similare care oferă savorile bucătăriei locale, o plăcere pentru orice amator de delicii gastronomice.

Iar acestea nu sunt decât o parte dintre obiectivele turistice din Emerald City, căci orașul are multe de oferit călătorului ce ajunge aici. Și chiar dacă este departe, o vacanță petrecută în Seattle vă va oferi amintiri de neuitat.

Seattle Ferris Wheel noaptea
Seattle Ferris Wheel noaptea | Foto: seattlegreatwheel.com