Legătura dintre om și divinitate a fost dintotdeauna foarte puternică, fapt sugerat în permanență și de locurile inedite unde umanitatea a construit lăcașuri de cult cel puțin inedite. Mare pare din aceste locuri sunt foarte greu de accest, mănăstirile sau bisericile se află în mijlocul pădurilor, pe marginea prăpastiei, în vârful unor munți înalți, drept pentru care o bună parte dintre oameni nu îndrăznesc să le viziteze deși și-ar dori acest lucru. Iată care sunt 3 dintre cele mai retrase locuri de rugăciune din întreaga lume:

Meteora
Meteora / Foto: 4ukrainians.com

3 Meteora, legătura între Cer și Pământ

Unul dintre cele mai importante locuri de rugăciune se află pe teritoriul Greciei, un adevărat complex dominat de spiritualitate și emoție, locul spre care își îndreaptă atenția credincioșii ce vor să regăsească acel echilibru interior. Ansamblul include un total de șase mănăstiri sculptate în rocile formate natural, aflate la o înălțime medie de 313 metri. Accesul este destul de anevoios, pentru a ajunge la intrarea în mănăstire trebuie să urci pe niște trepte improvizate, și ele săpate în stânci. Efortul de a le urca cu atenție merită din plin, Meteora fiind spațiul dominat de o liniște aparte, ce nu se regăsește peste tot în lume.

Meteora, Grecia
Meteora, Grecia / Foto: 1ms.net

Complexul monahal de pe teritoriul Greciei se află în topul celor mai vizitate locuri din Ținutul Zeilor, unicitatea acestuia este apreciată de către turiștii din întreaga lume. Frumusețea locurilor este protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO, scopul fiind acela de a conserva cât mai mult deosebitele mănăstiri.

Mănăstire de pe Muntele Athos
Mănăstire de pe Muntele Athos / Foto: hindimotivationalquotes.blogspot.com

2 Athos, Muntele Sfânt

Muntele Athos, din Grecia, are semnificații profunde în rândul credincioșilor, fiind locul unde au fost construite 20 de mănăstiri ortodoxe, un teritoriu sfânt unde femeile nu au voie să pătrundă. Regiunea este considerată a fi “Grădina Maicii Domnului”, de aceea femeile nu pot vizita acastă regiune încărcată de istorie, dar mai ales de credință. Înălțimea maximă a muntelui ajunge până la 2033 de metri, relieful este abrupt și bine împădurit, întreaga zonă este înconjurată de apele învolburate ale Mării Egee. Accesul este anevoios, vizitatorii ajung cu feribotul și pe jos urcă pe munte pentru a vizita locurile sfinte.

Muntele Athos, Grecia
Muntele Athos, Grecia / Foto: en.protothema.gr

Muntele Athos alcătuiește una dintre cele mai vizitate zone de pe Pământ, o regiune de o frumusețe aproape ireală. Mănăstirea Great Lavra este cea mai mare și cea mai veche dintre cele 20.

Mănăstirea a fost cioplită în stâncă
Mănăstirea a fost cioplită în stâncă / Foto: www.descoperalocuri.ro

1 Paro Taktsang, mănăstirea de pe marginea prăpastiei

Pe faleza din Paro, Buthan, într-un loc parcă uitat de lume se află Mănăstirea Paro Taktsang, un proeminent lăcaș de cult budist, localizat într-un cadru unic. Deosebita mănăstire a fost sculptată în stâncă, fiind situată chiar pe marginea unei prăpastii. Lăcașul budist este situat la înălțimea de 3120 de metri, iar relieful este foarte abrupt. Pentru a ajunge în această zonă unică, turiștii pot opta pentru un drum forestier, sau pot escalada stâncile până la destinație.

Care a fost cel mai retras loc de rugăciune pe care l-ai vizitat până acum?