Munții Tatra alcătuiesc unul dintre cele mai importante lanțuri montane din întreaga lume, având rolul de graniță naturală între Polonia și Slovacia. Ei alcătuiesc cel mai mare lanț muntos din Munții Carpați, splendori naturale care ocupă o suprafață de aproximativ 785 de kilometri pătrați. Munții Tatra și frumusețile de pe teritoriul lor sunt protejate de autorități, inclusiv de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Munții crează priveliști spectaculoase în orice sezon
Munții crează priveliști spectaculoase în orice sezon / Foto: forum.xcitefun.net

Acest lanț muntos este unul tânăr, există multe asemănări între granița naturală dintre Slovacia și Polonia și renumiții Alpi. Caracterul general al crestelor montane împreună cu accesibilitatea transformă regiunea într-o zonă preferată pentru turiști și cercetători deopotrivă.

Plimbări cu telescaunul în Stațiunea Zakopane din Polonia
Plimbări cu telescaunul în Stațiunea Zakopane din Polonia / Foto: www.poland.travel

Munții pot fi vizitați în orice sezon, atât în cel cald cât și iarna, există o sumedenie de stațiuni interesante, kilometri întregi de pârtii bine amenajate, puncte de observație care oferă priveliști uimitoare, dar și locuri unde pot fi admirate cele mai rare animale de pe Pământ.

Gentiana punctata, o specia rară
Gentiana punctata, o specia rară / Foto: en.wikipedia.org

Masivele nu ar mai fi aceleași în lipsa unei vegetații unice care a dus la formarea unei faune pe măsură. Există o sumedenie de plante interesante, pentru a le admira trebuie să pornești într-o drumeție pe cărări de munte. Cu fiecare pas vei descoperi alte și alte plante multicolore, multe dintre ele regăsindu-se exclusiv pe acest tărâm binecuvântat. Cu cât crește altitudinea, cu atât speciile de plante diferă, însă în drumul tău vei distinge specii  ca Gentiana punctata sau Leontopodium alpinum, plante cu flori extrem de rare.

Jucăușele marmote întregesc peisajul cu prezența lor
Jucăușele marmote întregesc peisajul cu prezența lor / Foto: en.wikipedia.org

O vegetație bogată duce la formarea unei faune pe măsură, specii de animale de o varietate inimaginabilă care nu fac decât să întreagescă acest cadru natural minunat. Marmote, urși, capre negre, populează crestele montane și conferă zonei un farmec aparte. Aceste animale pot fi văzute în momente liniștite, atunci regiunile nu sunt foarte populate de vizitatori energici și zgomotoși.

Crestele înalte sunt o provocare pentru turiști
Crestele înalte sunt o provocare pentru turiști / Foto: citizenfresh.deviantart.com

Munții Tatra sunt destinația de vacanță perfectă pentru orice turist din aceasă lume, indiferect dacă preferă relaxarea sau aventura. Cei care vor să petreacă o vacanță liniștită se vor bucura de peisaje superbe, plimbări relaxante cu telescaunul sau telecabina, restaurante pregătite să satisfacă și cele mai sofisticate gusturi. Aventurierii pot alege între o sesiune prelungită de ski, pârtiile sunt bine marcate în funcție de nivelul de dificultate, iar dacă își doresc să-și pună limitele la încercare pot opta pentru drumeții pe trasee pline de obstacole.

În Munții Tatra există o sumedenie de poteci perfecte pentru drumeții
În Munții Tatra există o sumedenie de poteci perfecte pentru drumeții / Foto: kbaraniak.deviantart.com

Pentru o priveliște deosebită a lanțului montan există varianta unui traseu complet cu elicopterul, o experiență de neuitat, însă destul de costisitoare. Din aer, Munții Tatra arată diferit, crestele montane se dezvăluie în toată splendoarea lor, iar imaginile sunt uimitoare!