Marea Moschee din Cordoba este un lăcaș de cult islamic ce datează din Epoca Medievală. Edificiul este localizat în orașul spaniol Cordoba, Andaluzia și este o prețioasă moștenire arhitecturală cu origini islamice. De-a lungul timpului au existat numeroase dispute între musulmani și creștini, fiecare reprezentant al celor două părți dorindu-și să se roage în Marea Moschee din Cordoba.

Marea Moschee din Cordoba, vedere aeriană
Marea Moschee din Cordoba, vedere aeriană / Foto: upload.wikimedia.org

Marea Moschee din Cordoba este cu siguranță o capodoperă arhitecturală a lumii, un mix interesant de caracteristici oarecum opuse. La exterior, edificiul este masiv și impunător, urmând ca interiorul să impresioneze prin decorațiunile prețioase din aur, argint, cupru, alamă, porfir, jasp, fildeș. Panouri din lemn parfumat au fost fixate în cuie de aur, iar coloanele din marmură roșie întregesc acest orizont prețios.

Podul din piatră duce spre intrarea în moschee
Podul din piatră duce spre intrarea în moschee / Foto: famouswonders.com

În Cordoba, moscheea a fost privită ca fiind inima și punctul central al orașului, o legătură permanentă cu divinitatea și întreg Universul. Frumusețea moscheei este atât uimitoare încât nici cele mai mărețe cuvinte nu reușesc să redea adevărata valoare a construcției. Sala principală a moscheei a fost folosită ca și spațiu pentru numeroase evenimente interesante. Ea a fost de-a lungul timpului sală centrală de rugăciune, cele cinci rugăciuni musulmane de zi cu zi și rugăciunile speciale de vineri erau rostite în sala principală.

Arcadele din interior vor fi întotdeauna o amintire a fostului templu roman
Arcadele din interior vor fi întotdeauna o amintire a fostului templu roman / Foto: hqworld.net

Pe teritoriul Marii Moschei de astăzi a existat în trecut un templu roman ce a fost abandonat. Ulterior, a fost construit edificiul de astăzi care mai păstrează încă unele trăsături romane ale templului inițial. Cele mai notabile elemente sunt cele 856 de coloane din onix, marmură și granit făcute chiar din rămășițele templului roman.

Mihrab, cel mai sfânt loc din moschee
Mihrab, cel mai sfânt loc din moschee / Foto: www.madaniwallpaper.com

Toate moscheele islamice au un Mihrab, cel mai sfânt loc al construcției, iar Marea Moschee din Cordoba nu face excepție. Mihrabul de aici este o operă de artă în toată puterea cuvântului, fiind decorat cu modele geometrice și plante curgătoare. Acesta este înconjurat de arcade, elemente din lemn, minarete, mozaicuri colorate și ferestre din sticlă îmbrăcate în nuanțe splendide.

Curtea moscheei este decorată cu multe specii de arbori
Curtea moscheei este decorată cu multe specii de arbori / Foto: arneogtullen.blogspot.ro

Construcția Marii Moschei din Cordoba a început între anii 784-786, iar edificiul consta de fapt într-o sală de rugăciune de formă dreptunghiulară, amplasată într-o curte închisă. Moscheea este extinsă, mai târziu de către conducătorii care au considerat că spațiul este insuficient pentru toți credincioșii care vor să se roage aici. Totuși, la bază rămâne formatul cu arcade și coloane roșii care a devenit deja o amprentă a Marii Moschei din Cordoba. Deseori interiorul lăcașului de cult a fost asemănat cu o pădure de piatră, comparație sporită de rândurile de copaci plantați în curte ce crează o continuitate vizuală.

Interiorul Marii Moschei este foarte prețios
Interiorul Marii Moschei este foarte prețios / Foto: smarthistory.khanacademy.org

În concluzie, Marea Moschee din Cordoba este una dintre cele mai frumoase construcții islamice din lume, o operă arhitecturală care s-a conservat foarte bine în timp. Anual, peste 2 milioane de turiști de pretutindeni vizitează Marea Moschee din Cordoba și rămân uimiți de frumusețea sa.