Vatican, sediul mondial al catolicismului

Vatican, sediul mondial al catolicismului

Panorama Vaticanului de pe acoperişul Bisericii Sfântul Petru
Panorama Vaticanului de pe acoperişul Bisericii Sfântul Petru

Este cel mai mic stat independent din lume, după populaţie şi suprafaţă având doar 44 de hectare şi o populaţie de aproximativ 840 de persoane. Practic, Vaticanul este un oraş-stat care ocupă un cartier din Roma, capital Italiei.  Este condus de către episcopal Romei, Papa, Vaticanul fiind o regiune de importanţă mondială când vine vorba de religia catolică.

Panorama Vaticanului de pe Râul Tibru
Panorama Vaticanului de pe Râul Tibru

Vaticanul este o regiune formată din biserici, muzee şi clădiri de importanţă religioasă. Numeroase picture şi sculpturi din Vatican sunt renumite în lume, având o importanţă majoră în zonă. Milioane de turişti de pe întreg Globul ajung anual în Vatican pentru a vizita o multitudine de obiective turistice. Economia regiunii se bazează în totalitate pe vânzarea de suveniruri şi amintiri turistice, taxele pentru accesul la muzee, dar şi pe fonduri din comercializarea unor publicaţii.

Scara spiralată din Muzeul Vatican
Scara spiralată din Muzeul Vatican

Muzeele din Vatican

Se află printre zonele preferate ale turiştilor fiind intens vizitate zi de zi. Muzeele Vaticanului sunt cea mai bună manieră de a cunoaşte îndeaproape cultura, arta, dar şi istoria unei regiuni atât de importante pentru lumea întreagă. Muzeul Vaticanului este cel mai cunoscut şi vizitat dintre toate pentru că adăposteşte una dintre cele mai mari galerii de artă din lume. Construcţia mai este renumită prin scara spiralată, realizată de Raphael Rooms, dar şi prin frumoasa Capelă Sixtină decorată cu fresce ale lui Michelangelo.

Interioarele muzeelor din Vatican sunt adevărate capodopere artistice
Interioarele muzeelor din Vatican sunt adevărate capodopere artistice

Muzeele sunt cele mai aglomerate în zilele de sâmbătă şi deseori se fac cozi lungi la intrare. Toată aşteptarea merită, muzeele Vaticanului sunt o uriaşă galerie de artă a lumii. Există posibilitatea de a le vizita în grupuri organizate şi astfel beneficiaţi şi de un ghid turistic care vă va explica detalii referitoare la exponate şi va răspunde la curiozităţile turiştilor.

Garda Elveţiană salută politicos personalităţile religioase care intră în instituţie
Garda Elveţiană salută politicos personalităţile religioase care intră în instituţie

Garda Elveţiană

Este o curiozitate în sine pentru toţi turiştii lumii care vor să-i vadă în realitate pe cei care se ocupă cu paza şi protecţia Pontifului. Garda Elveţiană poartă haine foarte colorate, asemănătoare uniformelor purtate de soldaţii renascentişti, iar uniformele de vară diferă de cele de iarnă.  Credinţele populare spun că însuşi Michelangelo a fost cel care a proiectat uniformele, dar se pare că acesta este un mit. Îmbrăcămintea membrilor din Garda  Elveţiană a fost creată în secolul al XIX-lea de către unul dintre comandanţii Legiunii, pe numele său Jules Repond.

Piaţa Sfântul Petru în timpul sărbătorilor de iarnă
Piaţa Sfântul Petru în timpul sărbătorilor de iarnă

Piaţa Sfântul Petru

Este un spaţiu de promenadă înfrumuseţat cu un obelisc şi fântâni arteziene. Obeliscul din mijlocul pieţei a fost transportat de la Egipt la Roma în anul 37 după Hristos, fiind folosit pentru a marca existenţa unui circ care avea să devină Circul lui Nero. În primele persecuţii oficiale ale creştinilor întreprinse de Nero, a fost ucis şi Sfântul Petru.

Piaţa Sfântul Petru  şi obeliscul egiptean care supraveghează întreaga zonă
Piaţa Sfântul Petru şi obeliscul egiptean care supraveghează întreaga zonă

Existenţa acestui obeliesc încă reaminteşte de vremurile sângeroase, când omenirea a avut multe de suferit, dar rămâne totuşi un simbol al Vaticanului. Partea de sus a obeliscului este decorată cu o minge de bronz şi se spune că în interiorul acesteia s-ar afla cenuşa lui Iulius Cezar.  Simbolul Vaticanului este al doilea cel mai mare obelisc egiptean, fiind plasat la acele momente în Roma Antică.

Aşadar, Vaticanul este în primul rând o regiune religioasă dar şi artistică. Teritoriul are la bază o istorie bogată şi este un simbol al lumii prin modul în care s-au conservat obiectivele turistice vechi.