De când am descoperit acest loc uimitor, îmi tot vine în minte zicala românească „Omul sfinţeşte locul” şi ai să te convingi de ce în cele ce urmează.

Un sat pregătit de sărbătoare în fiecare zi

În sud–estul Poloniei există un sat izolat dar deosebit de frumos şi cu o tradiţie fermecătoare. Este vorba despre satul Zalipie, un sat în care de mai bine de un secol oamenii îşi pictează pereţii caselor, gardurile, fântânile, scaunele, cuferele, găleţile, aproape orice obiect din gospodărie.

Casă pictată din satul Zalipie, Polonia
Casă pictată din satul Zalipie, Polonia

Interesant este că nu se folosesc culori obişnuite aşa cum te–ai aştepta de la un sat tradiţional, ci culori vibrante şi multe modele de  flori.

Decoraţiile florale sunt foarte viu colorate
Decoraţiile florale sunt foarte viu colorate

Se spune că tradiţia s–a născut cu zeci de ani în urmă când o femeie (Felicja Curylowa), dorind să acopere petele de funingine de pe tavan, a pictat flori peste acestea. Deoarece  vopseaua pe care o folosea era naturală şi nu dura în timp, femeia trebuia ca în fiecare an să reîmprospăteze picturile. Exemplul picturilor a fost rapid preluat şi de celelalte femei din sat şi astfel a devenit cel mai frumos sat din Polonia.

Interiorul pictat al unei case din Zalipie
Interiorul pictat al unei case din Zalipie

 Acest obicei s–a păstrat chiar şi după apariţia sobelor noi – când problema cu funinginea nu mai exista – şi treptat modele de flori pictate pe pereţi au devenit mai sofisticate şi mai evidente atât în interiorul şi exteriorul caselor cât şi în întreaga gospodărie.

Decoraţiuni florale aproape pe orice obiect din satul Zalipie
Decoraţiuni florale aproape pe orice obiect din satul Zalipie

În prezent, în sat se organizează un concurs anual de pictură, în jurul sărbătorii catolice Corpus Christi care se celebrează la 60 de zile după Paşte. La concurs participă pictori locali – în majoritate femei – care îşi prezintă propriile creaţii de decoraţiuni florale pe perete ce păstrează modelul tradiţional la care adaugă elemente de interpretare proprie.

Casă participantă la concursul anual de pictură din sat
Casă participantă la concursul anual de pictură din sat

Concursul este un prilej de veselie şi bucurie atât pentru participanţi cât şi pentru ceilalţi locuitori ai satului. Motivaţi de această competiţie toţi cei din sat îşi reîmprospătează decoraţiunile şi astfel satul parcă se îmbracă de sărbătoare.

Gospodărie din satul Zalipie
Gospodărie din satul Zalipie

Muzeul Tarnow – conservarea tradiţiei din satul Zalipie

Cum era şi de aşteptat, casa celei care a dat naştere acestei tradiţii a fost transformată în muzeu şi este în mod clar un punct de atracţie al satului Zalpie. Felicja Curlyowa devenind atât de obsedată de decoraţiunile florale, ea a împodobit întreaga suprafaţă din căsuţa sa cu trei dormitoare cu podoabele ei ornamentale.

Casa Felicjei Curlyowa devenită muzeu
Casa Felicjei Curlyowa devenită muzeu

 Casa este foarte bine conservată, obiectele nu au fost reparate în vreun fel tocmai pentru a se păstra autenticitatea acestora. Chiar dacă unele dintre picturi sunt uşor afectate de intemperiile mediului, acestea sunt de multe ori cele mai atractive lucrări ale muzeului din punct de vedere al vizitatorilor.

Decoraţiune florală autentică
Decoraţiune florală autentică

De remarcat este şi faptul că satul Zalipie este promovat de Ministerul de Externe al Poloniei, care publică în media poze cu locurile frumoase din ţara lor. O mişcare deşteaptă, nu–i aşa?

Deşi satul Zalipie este extrem de cunoscut de polonezi, care vin deseori aici în vizită, turiştii străini încă nu au descoperit acest loc boem. Curiozitatea sătenilor faţă de puţinii turişti străini care vin în Zalpie este la fel de mare ca şi uimirea vizitatorilor vis – a – vis de superbele case pictate.

Satul Zalipie, mereu înflorit
Satul Zalipie, mereu înflorit

Era să uit. Nu vezi asemănarea între satul Zalipie şi Cimitirul Vesel  de la Săpânţa? E incredibil cum arta se răspândeşte în jurul lumii!