Timp de secole Maroc a fost punctul terminus al multor călători veniți aici ca să se bucure de frumusețile și bogățiile țării, de oazele sale bogate , de frumusețea palatelor regale și de talentul meșteșugarilor locali. Marocanii sunt oameni foarte primitori, pentru care bunăstarea musafirilor săi este înainte de orice.
Maroc este o ţară primitoare. Cuvintele cu care veţi fi întâmpinaţi când veţi ajunge aici sunt vechi de secole – „Ahlanwasahlan”, adică „sunteţi bine veniţi.” Dar natura nu se lasă nici ea mai prejos. Maroc este o ţară foarte frumoasă şi variată din punct de vedere al reliefului. Aici se întâlnesc piscurile înzăpezite ale Atlasului, litoralul Mediteranei şi acela al Oceanului Atlantic, creasta Rifului cu pădurile de cedrii, oazele presahariene şi un itinerar turistic foarte atrăgător ce oferă vizitatorului imagini de neuitat.
Turismul în Maroc
Turismul a devenit în ultimii ani din ce în ce mai concentrat pe siturile arheologice și pe istoria statului Maroc. Industria modernă a turismului de aici a înțeles că trebuie să se reconstruiască în jurul moștenirii romane și islamice, combinând aceste elemente cu peisajele absolut superbe ale țării. Iar faptul că peste 60% dintre vizitatorii țării vin aici tocmai pentru această moștenire culturală și istorică, confirmă corectitudinea acestei decizii.
Capitala regatului Maroc se află la Rabat, centrul politic, administrativ şi cultural al ţării, un oraş modern care a reuşit să păstreze neatins farmecul celor O mie şi una de nopţi. Cea de-a doua capitală a Marocului, neoficială de această dată, este Casablanca, inima economică a ţării şi unul dintre cele mai mari porturi ale Africii la Oceanul Atlantic.
Marrakech, cunoscut și ca Perla Sudului, e un oraş muzeu amplasat în mijlocul unei imense plantații de palmieri. Monumentele istorice, sukurile – piețe locale – și viața agitată a orașului definesc timpul petrecut în Maroc Atracţiile turistice ale accestuia sunt moscheea, minaretul Kouuobia, Palatul Bahia, Grădina Minara şi Piaţa Djemaa el Fna.
Însă una dintre locațiile ce se merită cu adevărat vizitată aici este Grădina botanică Majorelle, înființată de un pasionat francez care a creat majoritatea grădinilor de aici. Mai mult, albastrul cobalt folosit peste tot de-a lungul grădinii a ajuns să fie cunoscut drept Albastru Majorelle.
Iar dacă Grădina Botanică este casa a numeroase specii de plante și a nu mai puțin de 15 specii de păsări endemice în partea de Nord a Africii, mai există încă un motiv pentru care turiștii vin aici. Chiar în perimetrul spațiului botanic se găsește și Muzeul Islamic din Marrakech a cărui colecții includ materiale textile specifice Africii de Nord precum și ceramică, bijuterii și picturi, ultimile realizate chiar de Majorelle, fondatorul acestei instituții.
La Merzouga se pot vedea superbele dune de nisip din Sahara a căror forme sunt mereu în schimbare, iar spectacolul din piaţa publică Djemaa el- Fna protejată de UNESCO este unul fără egal. Aici se află pictori în henna, vânzători de băuturi, îmblânzitori de şerpi şi acrobaţi.
Iar acestea nu sunt decât o parte din bogățiile pe care o călătorie în Maroc le poate descoperi. Căci această țară ce s-a ridicat la marginea marelui deșert a fost mereu plină de oameni care au știut ce înseamnă ospitalitatea.