Lahore este al doilea mare oraș din Pakistan și dincolo de acest statut, a ajuns să fie considerat capitala culturală a acestei țări. În inima sa se află Orașul Vechi, metropolă veche de peste un mileniu dar încă dens populată și care atrage an de an milioane de turiști datorită combinației de arhitectură tradițională și colonială îmbinate de-a lungul secolelor în care coroana Britanică a fost forța dominantă a acestor locuri.

Mormântul lui Ranjit Singh din Lahore
Mormântul lui Ranjit Singh din Lahore

Este interesant că, deși este o adevărată oază de cultură, Lahore își ascunde această calitate sub haina unui oraș asiatic agitat și plin de viață. Prin urmare, dacă doriți să călătoriți până aici veți avea nevoie de un plan bine pus la punct căci Lahore e un oraș în care te poți pierde ușor. În plus, așezarea geografică și clima regiunii fac ca vizitele aici să fie foarte diferite în funcție de anotimp.

Legendele spun că orașul a fost fondat acum mai bine de 4000 de ani de Loh, fiul lui Rama, epicul erou hindus din Ramayana. Iar reminescente ale acestei legende sunt și ruinele subterane atribuite lui Rama și situate în partea de Nord a Fortului Regal. Totuși, chiar dacă vârsta istorică dovedită a localității este la jumătate, cei 2000 de ani de când Lahore există i-au permis să acumuleze o adevărată comoară între zidurile sale.

Mormântul Allama Iqbal
Mormântul Allama Iqbal

Atracții turistice în Lahore

Să te descurci într-un oraș de dimensiunile pe care le are Lahore nu este ușor, însă localnicii au găsit soluții. Dacă de la aeroport aveți ocazia să prindeți un taxi până la hotel, drumurile prin oraș sunt altă poveste. Desigur, există opțiunea unui autobuz sau a dubițelor maxi taxi, dar acestea sunt de obicei lipsite de confort și foarte aglomerate. Prin urmare, soluția ideală reprezintă o ricșă sau un tuk tuk. Acesta din urmă, un soi de triciclu, adesea acoperit, asigură un transport rapid și relativ confortabil pe străduțele înguste din orașul vechi.

Lahore - Samadhi Of Ranjit Singh
Lahore – Samadhi Of Ranjit Singh

Și acum să începem marele tur cu Fortul Lahore, o construcție uriașă unde imperiul Mughal și-a aflat cartierul general. Asemenea multor clădiri de importanță istorică, Fortul Lahore este pe lista UNESCO World Heritage și este parțial deschis vizitării. Pentru 200 de rupii veți putea descoperi încăperi ornate în stilul dinastiei Sickh iar dacă aveți norocul, s-ar putea chiar să vi se permită accesul la încăperile subterane.
Un alt punct ce se merită vizitat este moscheea Badshahi, construită de împăratul Mughal Aurangzeb și care la vremea ridicării ei era cel mai mare edificiu de acest gen din lume. Astăzi însă, Badshshi nu este doar un loc sfânt pentru musulmani ci și un obiectiv turistic foarte vizitat, cu mențiunea că se impune o ținută foarte decentă, în special pentru femei.

Aspect al fortului Lahore
Aspect al fortului Lahore

Și chiar în fața celor două edificii veți putea admira o altă construcție deosebit de interesantă: Minar-e-Pakistan, supranumit și Turnul Eiffel al Pakistanezilor. Un monument dedicat creerii unui stat separat pentru musulmani…poveste lungă ce nu-și are locul chiar aici și acum dar la care vom reveni cu siguranță într-un material ulterior.
Revenind la Lahore, pe vremuri…demult, orașul avea 13 porți iar în rest era înconjurat de ziduri groase de cărămidă înalte de 9 metri, adică undeva cam cât un bloc cu trei etaje. Desigur 13 nu este un număr rotund și nici prea mic nu este dar la cât de mare este vechiul oraș, toate erau de maximă importanță. Iar azi, dacă vreți, puteți să le vizitați căci majoritatea au fost păstrate și există într-o stare destul de bună.

Model Town Park din Lahore
Model Town Park din Lahore

O caracteristică aparte a orașului Lahore este faptul că aproape la fiecare pas se pot observa reminiscențe ale vechiului imperiu Mughal, case și clădiri  diseminate prin toată citadela. Tocmai de aceea veți avea mare nevoie de un ghid sau măcar de o hartă a zonei pentru a vă putea orienta căci altfel ați putea rata celebrele Grădini Shalimar sau mormintele și mausoleele imperiale din suburbia Shahdara.
Însă Lahore nu este un oraș complet scufundat în timp. Aici există și altfel de atracții…sau să le spunem mai degrabă distracții. Spre exemplu ce ați spune de o plimbare cu mașina prin Jallo Park, un fel de grădină zoologică în aer liber ce se întinde pe vreo 450 de acrii și în centrul căreia se află un superb lac artificial. Copii în special vor fi încântați de zona dedicată special lor iar magazinul de suveniruri este ”must see & buy” pentru orice turist care se respectă.

Lahore Masjid
Lahore Masjid

Iar pentru distracții cu întreaga familie se recomandă un drum la Sozo Water Park pentru o întreagă zi plină de aventuri acvatice. Singura problemă este că parcul se află la 30 de km de oraș, ceea ce înseamnă că va trebui să apelați la o mașină de ocazie, sau mai sigur, la unul din trenurile ce pleacă din jumătate în jumătate de oră spre stația Jallo.

Dar dacă vă decideți să mergeți în Pakistan pentru a avea cele mai memorabile experiențe este neapărat nevoie să faceți o vizită la granița cu India. După cum știți, Pakistanul și India se învecinează iar zilnic are loc o adevărată ceremonie aici la schimbarea gărzilor – o reminiscență colonială, s-ar putea spune. Dar spre deosebire de localnici, dacă aveți toate actele în regulă, puteți traversa granița și să vă aventurați spre Templul de Aur.

Moscheea Badshahi Masjid noaptea
Moscheea Badshahi Masjid noaptea

Și desigur, înapoi la tema istorică, Lahore are foarte multe muzee extraordinar de interesante pentru turistul european. Principalul este Lahore Museum a cărui piatră de temelie a fost pusă în timpul domniei britanice. Aici se găsesc artefacte neprețuite, cea mai bună colecție de artă budistă, obiecte vechi islamice, manuscrise antice, costume și bijuterii. De asemenea, foarte interesante sunt și celelalte expoziții ale orașului ce oferă spre vizitare opere de artă din întreaga Asie, file din istoria imperului Mughal și chiar…păpuși, la muzeul dedicat acestei arte.