Chand Baori, fântâna celor 3500 de trepte

Chand Baori, fântâna celor 3500 de trepte

Cand Baori, India
Cand Baori, India / Foto: www.amazingplacesonearth.com

India este renumită în întreaga lume pentru cultura sa uimitoare, tradiții și obiceiuri vechi de mii de ani pe care locuitorii le respectă și astăzi cu sfințenie. În  satul Abhaneri, localizat chiar lângă Jaipur se regăsește unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe teritoriul Indiei, Chand Baori, o fântână inedită cu 13 etaje și un număr total de 3500  de trepte. Fântâna este una dintre cele mai adânci de pe teritoriul Indiei și a fost folosită, ani de-a rândul de către locuitorii zonei ca și adăpost împotriva caniculei.

Deosebita arhitectură crează un cadru unic!
Deosebita arhitectură crează un cadru unic! / Foto: zpopk.pl

Deosebia structură constituie unul dintre cele mai vechi repere de pe teritoriul indian, aceasta a fost construită între anii 800-900 după Hristos în timpul dinastiei Nikumbha, la cererea regelui Chanda. Inedita fântână este de fapt o dedicație pentru Zeița Hashat Mata, responsabilă de fericirea și bucuria întregului popor. Climatul din regiune este extrem de arid și secetos, plouă foarte rar, așa încât proiectanții fântânii s-au gândid la o soluție eficientă pentru ca apa să poată fi conservată cât mai mult timp posibil. În partea de jos aerul rămâne cu 5-6 grade Celsius mai rece decât la suprafață și o parte a puțului are un pavilion și o cameră de odihnă creată special pentru familia regală.

Apa de culoare verde nu mai este folosită pentru consumul zilnic
Apa de culoare verde nu mai este folosită pentru consumul zilnic / Foto: bookcoverimgs.com

Dacă străbați cele 3500 de trepte ajungi la o adâncime de 20 de metri, iar acolo se observă apa de culoarea smaraldului. La momentul actual, zona se bucură de surse de apă moderne, așa încât apa din Fântâna Chand Baori are numai rolul de a-i încânta pe vizitatorii curioși. Complexitatea geometrică a lucrării dezvăluie faptul că proiectanții au luat în calcul toate aspectele, inclusiv vremea neprielnică. Pe timpuri, oamenii aveau acces la apă chiar și atunci când condițiile meteo nu erau favorabile. Locuitorii puteau coborî cu ușurință, pe oricare dintre pereții căptușiți cu trepte, fără teama că s-ar putea produce accidente.

Structura include și camere de odihnă pentru familia regală
Structura include și camere de odihnă pentru familia regală / Foto: beauty-places.com

La momentul actual, fântâna aflată în apropierea orașului Jaipur este o adevărată binecuvântare pentru ținutul indian. În prezent, autoritățile încearcă să conserve cât mai mult aceasă capodoperă arhitecturală nemaiîntâlnită, există mai multe organizații care iau măsuri pentru a proteja cât mai mult această comoară a timpurilor străvechi. Vizitatori din întreaga lume se bucură anual de minunea arhitecturală, unică prin aspectul său, dar și prin modul în care structura a rezistat în timp. La momentul actual, semnele de uzură sunt minime, până astăzi treptele din piatră au trecut cu brio testele trecerii anilor.

Treptele din piatră nu prezintă semne de uzură, deși construcția este mai veche de 1000 de ani
Treptele din piatră nu prezintă semne de uzură, deși construcția este mai veche de 1000 de ani / Foto: www.expatliving.sg

Numărul turiștilor care vizitează Chand Baori crește de la an la an, aceștia pot admira încă unul dintre cele mai inedite locuri de pe Pământ!