Cholula, cea mai mare piramidă a lumii

Cholula, cea mai mare piramidă a lumii

Marea Priramidă din Cholula, Mexic
Marea Priramidă din Cholula, Mexic

Marea Piramidă din Cholula este un complex imens situat în Puebla, Mexic. Este cel mai mare spaţiu arheologic din lume pe care stă aşezată o piramidă. Piramida, înconjurată de câmpie se află la 55 de metri înălţime şi ocupă un pătrat de teren cu latura de 450 de metri, având aspectul unui deal uriaş. Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, Piramida din Cholula este cel mai mare monument construit vreodată în lume, mai mare şi decât Marea Piramidă din Giza, Egipt. Volumul estimat al Piramidei din Cholula este de 4.450.000 de metri cubi, în timp ce Piramida din Giza are 2,5 milioane de metri cubi.

Marea Piramidă din Cholula, Mexic
Marea Piramidă din Cholula, Mexic

Marea Piramidă din Cholula este un important centru religios şi mitic încă de la construirea sa şi până în prezent. Complexul de piramide şi temple a fost constuit în etape, începând din secolul al III-lea înainte de Hristos, iar întreaga lucrare îi este dedicată zeului Quetzalcoatl. Se pare că oamenii aduceau fel de fel de ofrande la statuia sa din Marea Piramidă, lucruri care erau mai greu de găsit şi erau considerate valoroase. De asemeni există multe voci care susţin că aici a fost sacrificată viaţa mai multor persoane, cu precădere copii. În timpul săpăturilor au fost descoperite peste 400 de rămăşiţe ale unor cadavre umane. S-a dovedit că mare parte dintre ele aveau diverse părţi ale corpului mutilate, iar unele victime fuseseră decapitate. Sub podelele Altarului, au fost descoperite osemintele a 8 copii.

Tunel din interiorul Marii Piramide din  Cholula
Tunel din interiorul Marii Piramide din Cholula

Astăzi, lucrarea îşi păstrează conotaţiile religioase, importanţa arheologică, devenid şi o atracţie turistică aflată la mare căutare. În fiecare an peste 220 000 de turişti din toată luma trec pragul Marii Piramide din Cholula, principala atracţie a oraşului. Imagini cu această piramidă sunt utilizate şi în promovarea turismului în Mexic, fapt care subliniază importanţa sa. Trei elemente ale Piramidei din Cholula se află în topul atracţiilor turistice: tunelurile din interiorul piramidei, complexul de pe latura sudică a construcţiei şi muzeul de aici. Arheologii au săpat aproximativ 8 kilometri de tuneluri, însă numai 800 de metri sunt accesibili pentru turişti. Muzeul deţine o sală dedicată lucrărilor de artă din ceramică, dar şi alte obiecte interesante descoperite de-a lungul timpului la Marea Piramidă din Cholula.

Biserica ridicată în vârful Marii Piramide din Cholula
Biserica ridicată în vârful Marii Piramide din Cholula

Pentru a evita deteriorarea Marii Piramide din Cholula s-au adoptat o serie de strategii pentru protejarea acesteia. Zona arheologică este patrulată permanent de un echipaj de poliţie, iar pe terenurile din jurul piramidei s-au plantat flori pentru a se evita contactul direct dintre locuinţe şi monument. De asemeni, focurile de artificii îndelungate sunt interzise în oraş deoarece provoacă vibraţii intense în tunelurile piramidei. În timpul evenimentelor, accesul la Marea Piramidă din Cholula este limitat pentru a se evita aglomeraţia şi pentru a putea supraveghea mai atent persoanele participante.

Marea Piramidă din Cholula, Mexic
Marea Piramidă din Cholula, Mexic

Pe Glob există numeroase obiective turistice deosebite, dar o parte dintre ele s-au degradat din cauza neglijenţei. Acest lucru nu trebuie să se întâmple cu Marea Piramidă din Cholula şi se pare că s-au adoptat deja cele mai bune metrode de protejare a monumentului.

Aşadar, Marea Piramidă din Cholula este o altă capodoperă a umanităţii şi un simbol al stilul de construcţie al secolului al III-lea, fără a căuta alte modele, inspiraţia fiind doar în mintea constructorilor.