Minunile naturale răspândite pe toată suprafața Pământului sunt adevărate curiozități pentru vizitatorii din întreaga lume. În largul coastei din Belize se regăsește unul dintre cele mai uimitoare locuri din lume, Marea Gaură Albastră, o formațiune circulară cu lungimea de peste 300 de metri și adâncime ce depășește pe alocuri 120 de metri. Modul de formare al acesteia este la fel de inedit ca și aspectul său, în Era Glaciară, s-a format un sistem de peșteri calcaroase. În acel moment nivelul mării era mult mai scăzut, dar când acesta a revenit la cote normale, bolta peșterii s-a prăbușit în apă, formându-se minunata dolină carstică.

Regiunea este unul dintre cele mai bune locuri de scufundări din lume
Regiunea este unul dintre cele mai bune locuri de scufundări din lume / Foto: www.hdwallpapersinn.com

Anul 1972 este momentul în care cercetătorul francez Jacques Yves-Cousteau, împreună cu o echipă bine organizată, se deplasează în regiune pentru a desluși câteva dintre misterele unicei regiuni. Explorând adâncimile cu un submarin, cercetării francezi au descoperit stalactite imense ce creau un peisaj subacvatic uimitor. Renumele zonei a făcut înconjurul lumii după ce Jacques Yves-Cousteau a publicat un articol cu privire la cele mai bune locuri de scufundări din lume, în topul său aflându-se și Marea Gaură Albastră.

Scufundările, activitatea preferată a turiștilor care ajung în zonă
Scufundările, activitatea preferată a turiștilor care ajung în zonă / Foto: imgkid.com

Regiunea ideală pentru scufundări se află la o distanță de 96 de kilomteri de Orașul Belize și, în ciuda izolării, zona este de la an la an tot mai accesată de către turiștii din întreaga lume. Cei mai mulți dintre ei practică scufundările recreative, momente în care se pot distinge sute de specii de pești așa cum sunt bibanul-cresat, rechinul infirmieră, dar și câteva tipuri de specii de pești de recif așa cum este rechinul caraibian de recif.

În zonă ajung anual sute de mii de turiști din întreaga lume
În zonă ajung anual sute de mii de turiști din întreaga lume / Foto: www.belizetravelmag.com

Și mai interesant este faptul că sesiunile îndelungate de scufundări sunt permise și în timpul nopții, desigur cu echipament specializat. Apele foarte limpezi sunt o încântare pentru aventurieri, asta pentru că pot vedea foarte clar minunile din adâncuri.

Mediul subacvatic este unic!
Mediul subacvatic este unic! / Foto: www.wallpaperhi.com

Stațiunile turistice de pe coasta din Belize sunt locuri de unde se pleacă frecvent în excursii de o zi la Marea Gaură Albastră. Totuși numeroși turiști vizitează zona pe cont propriu, tocmai pentru a simți din plin adrenalina. Se spune că, dacă te scufunzi spre adâncimi tot mai mari, apa devine tot mai limpede, iar formațiunile geologice și fauna subacvatică tot mai complexe. Uriașele stalactite și stalagmite crează un peisaj proeminent, o parte dintre ele au lungimi ce depășesc 9-12 metri.

Structura schimbă complet orizontul
Structura schimbă complet orizontul / Foto: platinumhomesbelize.blogspot.com

Autoritățile protejeză intens această minune naturală, există o mulțime de asociații ce doresc să păstreze cât mai mult acest mediu natural de o frumusețe rară. Regiunea este protejată și de Patrimoniul Mondial UNESCO. Unica formațiuni alcătuiește una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii, un loc de o frumuseșe aproape ireală.