Kinderdijk, cea mai mare concentrare de mori de vânt

Kinderdijk, cea mai mare concentrare de mori de vânt

Kinderdijk, Olanda
Kinderdijk, Olanda / Foto: http://commons.wikimedia.org

Kinderdijk este o mică localitate din Olanda, considerată a fi mai degrabă un sătuc de poveste, unul dintre cele mai vizitate locuri din Țările de Jos. Motivul este unul simplu, în Kinderdijk se află o rețea de mori de vânt, un peisaj autentic olandeaz adorat de către turiștii din întreaga lume și de cei mai mari fotografi ai lumii aflați în căutarea celor mai frumoase locuri de pe Terra. Zona se află în regiunea Alblasserwaard și este locul unde se regăsesc peste 19 mori de vânt care au primit recunoașterea Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1997.

Turiștii își doresc să surprindă morile de vânt în orice ipostază
Turiștii își doresc să surprindă morile de vânt în orice ipostază / Foto: http://sopwer.com

Kinderdijk se află la confluența a două lacuri, între Lek și Noord, iar aceste mori de vânt s-au născut tocmai din cauza problemelor cu apa pe care locuitorii le aveau frecvent. Excesul de apă a devenit o problemă majoră începând cu secolul al XII-lea, locutorii sapă niște canale în speranța că vor reuși să atenueze furia apelor. Efortul lor este zadarnic, dar ei găsesc o altă soluție, construirea acestor mori de vânt menite să acopere aceste diferențe ale nivelului apei. Astfel, aceste mori de vânt au funcționat ca un fel de rezervor, rolul lor fiind acela de a ține în frâu nivelul apelor.

Primăvara, peisajul este uimitor!
Primăvara, peisajul este uimitor! / Foto: http://commons.wikimedia.org

Astăzi, morile de vânt de la Kinderdijk alcătuiesc unul dintre cele mai fotogenice locuri de pe Pământ, fiind o zonă liniștită completată perfect de un cadru natural de vis. Morile de vânt pot fi vizitate chiar și în interior, mai ales în timpul sezonului de vară atunci când turiști din toată lumea vin la Kinderdijk pentru a se bucura de peisaje inedite. Vara, zona poate fi vizitată în fiecare zi din săptămână, iar în timpul sezonului rece doar în weekend. Vizitatorii pot viziona și un film introductiv care rulează constant, acesta prezintă istoria zonei, dar accentuează mai mult anul 1740, atunci când începe procesul de construcție al morilor de vânt.

Morile de vânt se află și astăzi în perfectă stare
Morile de vânt se află și astăzi în perfectă stare / Foto: http://www.gdefon.com

Zona nu este foarte dezvoltată din punct de vedere turistic, modernizările nu au avut loc din dorința de a păstra cât mai mult aspectul inițial al zonei. Plimbările cu bicicleta printre morile de vânt sunt foarte populare în rândul turiștilor dornici să practice sport în aer liber. În zonă nu există prea multe restaurante, însă turiștii au câteva locuri unde pot servi prânzul. În Kinderdijk sunt și câteva magazine de suveniruri, locul de unde vizitatorii pot cumpăra câteva amintiri pentru cei dragi. Cele mai vândute sunt desigur morile de vânt în miniatură, dar există multe alte obiecte interesante.

Apusul de soare crează un peisaj magnific!
Apusul de soare crează un peisaj magnific! / Foto: http://www.photography-match.com

Așadar, Kinderdijk este un loc inedit, cele 19 mori de vânt au propulsat mica localitate în topul celor mai vizitate obiective turistice din Olanda.