Olanda este recunoscută în lume ca fiind “Țara Lalelelor”, fiind un teritoriu uimitor, cu orașe și locuri care mai de care mai interesante. Edificiile vechi au rămas oarecum în umbra, dar în Olanda există multe castele care uimesc prin arhitectura lor cu adevărat specială. Din această categorie face parte și Castelul De Haar, aflat în Provoncia Utrecht din Olanda. Actualul castel a luat locul unei construcții vechi, cea mai veche informație cu privire la edificiul inițial datează din anul 1391. În acel an, familia De Haar a primit drept moștenire acel castel împreună cu terenurile din jur. De-a lungul anilor, Castelul De Haar a fost moștenit de mai mulți membri ai familiei, până când ajunge în proprietatea statului.

De Haar Castle, Netherlands
De Haar Castle, Netherlands / Foto: http://www.medievalarchives.com

Actualul castel a fost reconstruit în anul 1892, fiind opera unui talentat architect olandez care și-a dedicate construcției tot talentul și toată priceperea. Castelul De Haar a intrat într-un amplu proiect de restaurare în stil neo-gotic, moment în care mai multe clădiri olandeze sunt înfrumusețate.

Castelul De Haar, detalii arhitecturale
Castelul De Haar, detalii arhitecturale / Foto: http://ulysses-31.deviantart.com

Celebrul arhitect Pierre Cuypers a lucrat la restaurarea Castelului De Haar timp de 20 de ani, ocupându-se în același timp și de înfrumusețarea celor 200 de camere și 30 de băi. Desigur, doar o mică parte dintre acestea sunt deschise pentru vizitatori, mai exact doar camerele de la parter. Într-un colț al galeriei de la primul etaj se află o statuie a lui Pierre Cuypers, pentru ca imaginea sa să rămână permanent în interiorul Castelului De Haar.

Interiorul castelului evidențiază frumusețea vremurilor străvechi
Interiorul castelului evidențiază frumusețea vremurilor străvechi / Foto: http://malouprestado.com

Castelul a fost dotat cu instalații electrice de iluminat cu generator propriu și încălzire cu centrală pe aburi. Și bucătăria a fost pentru acea perioadă foarte modernă și este locul unde se mai regăsesc încă o colecție mare de vase din cupru și un cuptor enorm care se încălzește cu cărbuni. Arhitectul a optat pentru un nou tip de cărămidă pentru pereții camerelor, iar gresia cu simbolul familie De Haar înfrumusețează bucătăria. Interiorul castelului este decorat cu sculpturi din lemn care au fost deseori comparate cu elementele unei biserici romano-catolice. Mobila este veche, dar de bună calitate, iar porțelanurile din Japonia și China, simboluri ale bogăției și prosperității.

Spațiile verzi înfrumusețează și mai mult acest cadru de poveste
Spațiile verzi înfrumusețează și mai mult acest cadru de poveste / Foto: http://commons.wikimedia.org

În jurul castelului se află un parc uriaș unde sunt plantați peste 7000 de copaci, locul unde turștii adoră să se plimbe pentru a se bucura cât mai mult de aerul curat. În parc există și multe fântâni arteziene, iar spațiile verzi reamintesc de grădinile din jurul Palatului Versailles. În timpul războaielor, terenul din jur a fost folosit în cultivarea legumelor, dar astăzi spațiile verzi sunt mai înfloritoare ca niciodată.

Castelul De Haar, vedere aeriană
Castelul De Haar, vedere aeriană / Foto: http://zwemmertauerova.blog.idnes.cz

Așadar, Castelul De Haar este un monument olandez mai puțin cunoscut în întreaga lume, dar este în același o amprentă a istoriei zbuciumate din trecut.