Pamplona este un oraș nu foarte mare situat în provincia Navarra din Spania. Aici au loc anual celebrele curse cu tauri, însă locul nu este cunoscut doar prin intermediul acestora ci și datorită numeroaselor obiective turistice pe care Pamplona le oferă. Așa că vă invităm azi la o călătorie fantastică pe tărâmul taurilor, a oamenilor curajoși și a istoriei. Un loc despre care până și celebrul laureat al premiului Nobel pentru literatură, Ernest Hemingway a scris la un moment dat în cursul vieții sale.

Pamplona, un oraș liniștit aproape tot anul
Pamplona, un oraș liniștit aproape tot anul

Pamplona este un oraș minunat unde turistul are mereu ceva de făcut. În centrul său se găsește un minunt oraș medieval, muzee și biserici impresionante. Iar cât privește tradițiile locale, gastronomia este la mare căutare iar vinurile locale sunt foarte apreciate. Mai mult, aici vin tineri din toată Spania datorită celor două universități de renume de aici, una de stat și celalaltă privată. Prin urmare, indiferent de zi, Pamplona freamătă de viață și tinerețe.
Un alt avantaj pe care Pamplona îl oferă este civilizația. Indiferent de oră, aici vă puteți plimba pe jos fără probleme iar transportul public este opțional de vreme ce distanțele dintre principalele obiective turistice nu sunt considerabil de mari. Iar în timpul celebrei curse cu tauri, orașul se îmbracă în straie de sărbătoare, între 6 și 14 iulie, perioadă în care muzica și dansul sunt omniprezente.

Corridele și cursele cu tauri sunt o tradiție veche, dovadă și acest monument
Corridele și cursele cu tauri sunt o tradiție veche, dovadă și acest monument

Locuri de văzut în Pamplona

Pe lângă celebrul festival de care vom vorbi mai târziu, trebuie să spunem că există foarte multe locuri ce se merită văzute în Pamplona. Unul dintre ele este Ciudadela sau altfel spus citadela orașului, construită de forma unui pentagon în timpul regelui Filip al II-lea. În acele vremuri în care fiecare țară își ridica propriul sistem de fortificații și apărare, Pamplona reprezenta unul dintre avanposturile de nord ale țării, motiv pentru care Coroana a acordat multă atenție acestui edificiu. Chiar și azi, Citadela este păstrată în foarte bune condiții, fiind unul dintre cele mai bune exemple de fortificație Renascentistă din Europa. Mai ales vara, aici au loc evenimente culturale, iar parcul ce o înconjoară este unul dintre favoritele localnicilor.

Catedrala din Pamplona
Catedrala din Pamplona

Tot la nivel de clădiri istorice, Museo de Navarra a cărui colecție de artefacte romane este renumită, se găsește amplasat într-una din clădirile vechi ale orașului, un fost spital din secolul XVI.
Desigur, un asemenea oraș era normal să aibă o biserică pe măsura sa. Este vorba de Catedrala de Santa Maria la Real y Museo Diocesano. Un exemplu de arhitectură mixtă cu o fațadă neoclasică dar un interior cât se poate de gotic. Aici se află și un muzeu unde puteți descoperi cum a evoluat peste secole acest edificiu.

Casco antiguo de Pamplona
Casco antiguo de Pamplona

Festivalul San Fermin

Orașul oferă turiștilor două perspective foarte diferite. În cea mai mare parte a anului, locul este pe cât se poate de fermecător, oamenii sunt extraordinar de prietenoși, totul este plin de verdeață și lasă impresia unui paradis. Totuși, vreme de circa o săptămână în timpul festivalului San Fermin, străzile se umplu de muzică, petrecăreți,dansatori și evident…tauri. Este o nebunie generală care pur și simplu te face să crezi că ai nimerit peste noapte într-un cu totul alt oraș.
În toată această perioadă, amfiteatrul unde se desfășoară luptele cu tauri este mereu plin ochi. Indiferent că este vorba de Sombra,zona unde fanii și experții în domeniu stau sau dacă încercați să prindeți un bilet pentru Sol, aria unde se îngrămădesc localnicii, pur și simplu vă va fi foarte greu dacă nu faceți o rezervare din timp.

Cursele cu tauri de San Fermin și costumația tradițională a participanților
Cursele cu tauri de San Fermin și costumația tradițională a participanților

Ce-i drept, lucrul este explicabil de vreme ce evenimentele legate de festivalul San Fermin reprezintă cele mai importante puncte de interes pentru turiștii sosiți aici. În special encierro, faimoasele alergări cu tauri ale căror participanți sfârșesc adesea în spital cu ceva răni provocate de coarnele animalelor nervoase.
Oricum ar fi fi, începând cu data de 6 iulie, până în 14 iulie, orașul îmbracă haine de sărbătoare. Și chiar dacă în prima zi nu are loc cursa tradițională, încă de a doua zi dimineață, doritorii sunt așteptați la linia de start. Aici, după un control al polițiștilor locali care se asigură că nici un participant nu este beat, îmbrăcat necorespunzător sau altfel incapabil de a face față provocării, se dă startul. Sau mai bine zis se dă drumul la tauri, moment din care toată lumea o ia la fugă. Șase tauri sănătoși aleargă din centrul orașului spre plaza de toros, arena locală de corride.
Mai mult, tot în această perioadă există un alt fel de concurs. În fiecare seară a festivalului, aici are loc un adevărat foc de artificii. Firme de specialitate se întrec, lansând de lângă vechea fortăreață zeci de rachete care explodează pe cer în modele complexe.

Polițiștii se asigură mereu că toți participanții la manifestațiile de San Fermin sunt pregătiți pentru ceea ce urmează
Polițiștii se asigură mereu că toți participanții la manifestațiile de San Fermin sunt pregătiți pentru ceea ce urmează

Este foarte interesant de remarcat că Pamplona e unul dintre puține orașe din lume ce și-a păstrat structura în interiorul zidurilor sale medievale până pe la începutul secolului XX atunci când nevoia de spațiu devenise deja o prioritate. Atunci o parte din zidurile vechii cetăți au fost demolate pentru a permite realizarea de noi drumuri și cartiere. Cu toate asta, municipalitatea orașului a făcut mereu eforturi considerabile pentru a păstra și a conserva elementele de istorie caracteristice pentru Pamplona.

Chiar dacă nu este la fel de veche ca alte obiective din oraș, Parque de la Taconera reprezintă un punct de interes pentru că grădina a fost construită în stilul francez al începutului de secol XX iar în interiorul ei se găsesc o mini grădină zoologică, o cafenea și numeroase tipuri de plante ornamentale, o adevărată desfătare pentru ochi și suflet.
Nu în ultimul rând, pentru a simți aroma aceea a spiritului spaniol contemporan, cel mai bun loc de vizitat este Plaza del Castillo, denumită de mulți localnici ”sufrageria orașului”. Un loc unde veți găsi cafenele, restaurante și magazine ce freamătă mereu de viață.

Taur intrând în arena din Pamplona
Taur intrând în arena din Pamplona