Este o ţară insulară localizată în Oceanul Indian, fiind formată din Insula Madagascar, a patra cea mai mare insulă din lume, precum şi din alte insuliţe periferice, de dimensiuni mai mici. Madagascar este situată în largul coastei de sud-est a Africii şi are o însemnătate globală prin faptul că izolarea relativă din zonă permite dezvoltarea a 90% din fauna care nu se mai regăseşte altundeva pe Pământ. Totuşi aceste plante diverse şi fauna unică sunt ameninţate de populaţia umană din regiune care se află într-o creştere continuă.

Madagascar, aşezare umană în apropierea ţărmului
Madagascar, aşezare umană în apropierea ţărmului

Din cauza numeroaselor aşezări umane din Madagascar, insula tinde să fie un ansamblu de culturi, deoarece a păstrat de la fiecare grup câte ceva. Se pare că, primii oameni au ajuns în Madagascar în anul 350 înainte de Hristos, fiind de fapt nişte deschizători de drumuri, urmând ca mai apoi numerose alte popoare să se stabilească aici. La momentul actual, peste 22 de milioane de persoane trăiesc în Madagascar, cu mai puţin de 2 euro pe zi.

Între lunile noiembrie şi aprilie este sezonul fierbinte şi ploios, urmând ca un sezon uscat dar relativ rece să se instaleze în Madagascar între lunile mai şi octombrie. Uneori se formează şi furtuni tropicale care produc mari pierderi materiale şi umane.

Insula Madagascar, baobabi uriaşi
Insula Madagascar, baobabi uriaşi

Insula Madagascar este cu siguranţă locul preferat al ecologiştilor, aici ar putea studia studia diverse plante şi animale ani întregi, fără a sfârşi vreodată. Deseori ecologiştii se referă la Madagascar ca la „Al optulea continent”. Regiunea deţine aproape 15 000 de specii de plante, dintre care mai bine de 80% nu se mai regăsesc nicăieri în lume.

Specie de orhidee, Insula Madagascar
Specie de orhidee, Insula Madagascar

Păduri de spinoase, sute de specii de orhidee care mai de care mai parfumate, baobabi uriaşi, de 3 ori mai multe specii de palmieri decât în Africa Continentală sunt doar câteva dintre ele. O Multitudine dintre speciile de plante sunt utilizate în tratarea unei varietăţi de afecţiuni.

Specie de lemur aflată pe cale de dispariţie în Insula Madagascar
Specie de lemur aflată pe cale de dispariţie în Insula Madagascar

Ca şi flora, fauna din Madagascar este foarte bogată. Aceasta include peste 100 de specii de lemuri, aflaţi pe cale de dispariţie, 300 de specii de păsări rare, sute de familii de reptile, cameleoni, melci, gândaci, păianjeni, libelule şi multe alte tipuri de animale.

Insula Madagascar, baobabi care se oglindesc în lacul cu apă dulce din regiune
Insula Madagascar, baobabi care se oglindesc în lacul cu apă dulce din regiune

Pe lângă faptul că puteţi admira flora şi fauna unice în lume, pe Insula Madagascar puteţi practica diverse activităţi care vă fac vacanţa mai plăcută. Surfingul, plimbări cu caiacul, scufundările sunt maniere prin care vă puteţi crea o imagine de ansamblu a insulei. Frecvent se organizează concursuri de scufundări, în care miza este o bucată de brânză. Concurenţi din întreaga lume se aruncă în adâncurile apelor pentru a prelua “trofeul”. Este distractiv să priveşti de pe margine. Iar dacă vrei să cunoşti îndeaproape viaţa locuitorilor din Madagascar, poţi vizita satele din apropiere. Sunt oameni prietenoşi care pun mare preţ pe respect, de aceea, dacă vrei să fotografiezi ar fi mai bine să ceri permisiunea.

Specie rară de palmieri, Insula Madagascar
Specie rară de palmieri, Insula Madagascar

Aşadar, o vacanţă în Madagascar pare a fi un act de curaj, însă, deşi în zonă există mii de animale exotice, incidentele de a fi atacat nu sunt frecvente. Dacă ajungeţi în Madagascar tot ce aveţi de făcut este să vă bucuraţi de un loc unic pe Pământ şi de o vacanţa care va rămâne în memoria voastră pentru totdeauna.