Stațiunea Rânca, relaxare la munte

Stațiunea Rânca, relaxare la munte

E timpul pentru schiuri
E timpul pentru schiuri | Foto: ranca-edelweiss.ro

Stațiunea Rânca este una dintre cele mai în vogă destinații turistice de la munte. Accesibilă aproape de cea mai înaltă cotă a Transalpinei, aceasta oferă o posibilitate de evadare departe de agitația marilor orașe într-o zonă cu aer curat și numeroase oportunități pentru amatorii de ski. De fapt marele avantaj pe care Rânca îl are este că aici poți veni și vara și iarna la fel de bine, bucurându-te de priveliștea minunată a muntelui și de clipele de liniște și relaxare.

Iernile sunt absolut superbe aici
Iernile sunt absolut superbe aici | Foto: pensiuniranca

Până prin 1930 la Rânca nu exista mare lucru iar despre turism nici nu se putea vorbi. Însă în perioada interbelică, mai exact în 1930, directorul Băncii Gilortul, un anume Dumitru Brezulescu, s-a folosit de resursele instituției pe care o conducea pentru a pune bazele primelor amenanjări turistice de aici. Mai întâi au fost ridicate câteva cabane, fiecare dispunând de câte cinci camere. Mai apoi, prin 1937, a fost terminată și dată în folosință o cabană mai mare.

Stațiunea Rânca văzută de sus
Stațiunea Rânca văzută de sus | Foto: inromania.info

Oarecum trecută pe plan secund față de stațiunile mult mai mari de pe Valea Prahovei, Rânca a rămas totuși un obiectiv turistic important, mai ales în contextul în care sub domnia Regelui Carol al II-lea, Transalpina a fost refăcută, permițând circulația vehiculelor ușoară și a mașinilor până la cota 1650, acolo unde se află Stațiunea Rânca. În perioada comunistă aici s-au mai ridicat câteva cabane aparținând o cabană a OJT, una a universității Craiova și o alta aparținând sindicatelor minerilor din Oltenia. Însă abia după Revoluția din 1989 Rânca a început să se dezvolte din nou.

Viața pe pârtie
Viața pe pârtie | Foto: kissfm.ro

Atracții turistice la Rânca

Rânca este extraordinară iarna. Pasionații sportului alb vin aici din toate colțurile țării pentru că stațiunea dispune de cinci pârtii de ski absolut excelente. În plus, patru dintre ele au un grad de dificultate mic și toate sunt dotate cu teleschi iar pârtia M1 dispune chiar și de nocturnă. Deci dacă vreți să vă perfecționați într-ale schiatului, Rânca e alegerea ideală, asta cu atât mai mult cu cât aveți la dispoziție și numeroase puncte de închiriere echipamente de ski iar cei mici se pot bucura de partide de săniuș.

Rânca, o stațiune în plină expansiune
Rânca, o stațiune în plină expansiune | Foto: mihaitanase.ro

Vara, chiar dacă pârtiile ies din discuție, stațiunea Rânca este departe de a fi plictisitoare. Echipați-vă de drumeție și plecați în explorarea lacurilor glaciare, a vârfurilor Parângul Mare și Setea Mare dar și a malurilor lacului de acumulare Vidra. Iar dacă vreți să vedeți ceva deosebit, vizitați Mânăstirile Polovragi și Crasna.

Pe Transalpina, drumul spre Rânca
Pe Transalpina, drumul spre Rânca | Foto: consumatoriidelotus

Stațiunea montană Rânca se găsește la doar 62 de km de orașul Târgu Jiu iar drumul până în stațiune este accesibil cu orice tip de autovehicul pe timp de vară. Iarna însă situația se schimbă și accesul se face doar dinspre Novaci și doar cu mașini echipate de iarnă.

Rânca - pe pârtie
Rânca – pe pârtie | Foto: vacanza.ro

În Rânca există multiple oportunități de cazare, pentru toate buzunarele, de la spații pentru întinsul cortului până la pensiuni și chiar un hotel. Deși prețurile sunt puțin mai mari decât într-un oraș, aici aveți la dispoziție și magazine de unde vă puteți face micile aprovizionări  dar dacă alegeți să vă ”cazați” la cort e bine să vă pregătiți haine groase și saci de dormit pentru că la altitudinea aceasta, chiar și vara, noaptea temperaturile nu urcă peste 10-12 grade Celsius.