Creta, Insula Zeilor

Creta, Insula Zeilor

Insula Creta, Grecia
Insula Creta, Grecia / Foto: paradiseintheworld.com

Creta este cea mai mare și cea mai populată dintre insulele grecești, fiind o structură importantă în economia și în patrimoniul grecesc. Teritoriul, a fost în timpurile străvechi centrul civilizației minoice, care este considerată în prezent ca fiind cea mai veche civilizație înregistrată în Europa. Dacă ar exista vreun concurs de frumusețe între insulele grecești, cu siguranță, Creta ar fi câștigătoarea locului I. Cei 250 de kilometri lungime și 60 kilometri lățime formează un tărâm de basm caracterizat de plaje infinite și ape de culoarea smaraldului.

Una dintre cele mai modernizate insule din lume este Creta
Una dintre cele mai modernizate insule din lume este Creta / Foto: www.holiday-in-athens.com

Creta nu este doar soare, mare și nisip, este un teritoriu ce se distinge prin vitalitate, căldură, ospitalitate, cultură și o infrastructură excelentă. Orizontul este plin de contraste, relieful se schimbă brusc de la câmpii fertile, la munți stâncoși, orașe aglomerate și sate liniștite.

Plajă pustie din Creta
Plajă pustie din Creta / Foto: www.picstopin.com

Din punct de vedere turistic, Insula Creta este o regiune unde se pot practica o sumedenie de activități antrenante. Timpul parcă este insuficient pentru a explora toate frumusețile insulei, fiecare metru pătrat are ceva special.

Peisajele din Creta sunt uimitoare
Peisajele din Creta sunt uimitoare / Foto: www.wallsave.com

Peisajele exotice

Diversitatea și frumusețea peisajelor cretane este uluitoare. Dacă alegi o vacanță all-inclusive ar fi bine să optezi pentru mici excursii, așa încât să poți admira mai multe zone din Insula Creta. Munții înalți sunt o oportunitate foarte bună, culmile lor oferind priveliști minunate asupra ținuturilor joase. Văile și versanții sunt cultivați cu măslini, viță de vie, livezi de portocali și lămâi. Există zone cu păduri bogate, dar și zone uscate cu vegetație exotică, cactuși și palmieri.

Palatul Knossos
Palatul Knossos / Foto: www.fanpop.com

Ruinele antice

Insula Creta este o colecție de obiecte antice, iar Palatul din Knossos este de departe cel mai faimos obiectiv de acest gen, o comoară care a supraviețuit trecerii timpului. Pe tărâmul cretan există numeroase ruini ascunse cum ar fi Gournia sau Ruinele Phaystos. Aceste zone istorice precum și mănăstiri vechi sunt martore ale evoluției și rămân pentru totdeauna parte din trecutul Insulei Creta.

Peșterile din Creta, o lume subterană imprevizibilă
Peșterile din Creta, o lume subterană imprevizibilă / Foto: photovide.com

Peșterile

Poate fi surprinzător, dar pe teritoriul Insulei Creta există mai mult de 3000 de peșteri. Unele sunt renumite, altele au rămas în umbră. Poate cea mai celebră este peștera din sud-vestul Cretei, unde Sfântul Pavel a trăit și a predicat. Lumea subterană este minunată, dar mai ales plină de mistere. O multitudine de formațuni calcaroase populează peșterile din Insula Creta.

Plajele rămân cea mai bună manieră de relaxare
Plajele rămân cea mai bună manieră de relaxare / Foto: www.hothdwallpaper.net

Plajele din Creta

Rămân totuși motivul pentru care o multitudine de turiști aleg Creta ca și destinație de vacanță. Acestea variază de la plaje pietroase, la plaje cu nisip strălucitor, unele sunt aglomerate, altele din contră sunt complet retrase. Plajele din Insula Creta sunt poate unele dintre cele mai bune din lume, fiind complet amenajate pentru a crea un confort sporit turiștilor.

Salatele grecești sunt întordeauna însoțite de brânza Feta
Salatele grecești sunt întordeauna însoțite de brânza Feta / Foto: www.katherinemartinelli.com

Gastronomia

Creta este renumită pentru alimentele sale sănătoase și gustoase. Bucătăria cretană se bazează foarte mult pe legume, fructe proaspete, pește și mai puțin carne. Celebra brânză Feta este de fapt un produs grecesc, așa încât dacă ajungi în Creta gustă adevărata brânză produsă chiar de localnici.

Așadar, Insula Creta este mixul acelor ingrediente care vor transforma vacanța în amintiri de neuitat.