Anglia este renumită în lume pentru capitala sa fabuloasă, Londra, dar teritoriul asunde mult mai multe minuăţii. Una dintre acestea este oraşul Henley, localizat chiar pe Râul Tamisa, în zona Oxfordshire. Orăşelul se află într-o zonă de poveste, un loc binecuvântat de natură cu peisaje deosebit de frumoase.

Apus de soare în Henley
Apus de soare în Henley / Foto: henley-on-thames.me.uk

Prima aşezare medievală datează din anul 1179, atunci când un număr restrâns de locuinţe, o biserică şi un pod sugerează faptul că în regiune trăiesc oameni. De atunci şi până astăzi, zona a evoluat foarte mult, devenind la momentul actual un loc de poveste apreciat de turiştii de pretutindeni. Henley este o micuţă metropolă, acea zonă care poate oferi mai multe lucruri apartent constrastante, în acelaşi timp.

Podul din oraş a devenit deja un punct de reper
Podul din oraş a devenit deja un punct de reper / Foto: pnewbery.deviantart.com

Podul din Henley este un simbol al oraşului, structura devenind deja un punct de reper al zonei. Podul a fost construit în anul 1786, întrebuinţările sale iniţiale fiind strict legate de traversarea râului. Nimeni nu s-a gândit la acel moment că podul va deveni faimos şi va fi cel mai fotografiat element din Henley. În anul 2011, structura intră într-un program de reparaţii, costurile totale ridicându-se la suma de 200 000 de lire sterline.

Regatta, cea mai mare competiţie de canotaj din Henley
Regatta, cea mai mare competiţie de canotaj din Henley / Foto: www.thenationalstudent.com

Henley este un centru de renume mondial în domeniul canotajului. În fiecare vară, apele râului devin neîncăpătoare, micile ambarcaţiuni alcătuiesc un furnicar multicolor. Fiecare pasionat de canotaj îşi doreşte să evolueze, să exerseze cât mai mult, iar apele Râului Tamisa sunt o oportunitate în acest sens. Pregătirea este necesară mai ales în situaţia în care pasionaţii doresc să participe la nenumăratele competiţii de canotaj. Există concursuri dedicate femeilor, începătorilor sau avansaţilor. Premiile şi medaliile sunt mult râvnite, iar câştigătorii se bucură şi de admiraţia şi respectul publicului.

Casele locuitorilor par a fi desprinse din poveşti
Casele locuitorilor par a fi desprinse din poveşti / Foto: www.softandcosy.com

Turişti de pretutindeni aleg anual o vacanţă în Henley tocmai pentru a se bucura de o vacanţă liniştită, relaxantă, alături de cei dragi. Râul Tamisa conferă zonei unei aer liniştit şi crează un cadru care te face să uiţi de evenimentele cotidiene. Muzeul de canotaj este un loc excelent de unde poţi afla numeroase informaţii cu privire la oraş, la râu şi la competitorii care au intrat în istoria regiunii. Dacă nu eşti adeptul canotajului, atunci trebuie să ştii că se organizează plimbări pe râu şi cu alte tipuri de ambarcaţiuni.

În zilele însorite toţi locuitorii ies pe străzi pentru a se bucura de soare
În zilele însorite toţi locuitorii ies pe străzi pentru a se bucura de soare / Foto: www.coolplaces.co.uk

În Henley există numeroase restaurante şi terase cochete, zone plăcute unde îţi poţi forma o părere cu privire la oraşul în care ai ajuns. Locuitorii sunt foarte prietenoşi şi amuzanţi, iar terasele devin arhipline în zilele însorite. Englezii au stil aparte de a petrece, duc o viaţă mai relaxată, iar acest lucru este uşor de observat.

Clădirile din oraş urmează aceeaşi linie arhitecturală
Clădirile din oraş urmează aceeaşi linie arhitecturală / Foto: commons.wikimedia.org

Aşadar, Henley este un oraş tipic englezesc, o zonă de poveste care te va încânta!