Bătrânul și atotputernicul Mississippi

Bătrânul și atotputernicul Mississippi

Fiecare moment al zilei este deosebit cu apele fluviului în fundal
Fiecare moment al zilei este deosebit cu apele fluviului în fundal / Foto: fineartamerica.com

Fluviul Mississippi este cel mai mare sistem de drenaj din America de Nord, apele sale curg în întregime pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Mississippi se află pe al patrulea loc în topul celor mai celor celor mai lungi și mai mari fluvii din lume. Lungimea fluviului este de 3778 de kilometri și izvorăște din Lacul Itasca. Încă din cele mai vechi timpuri, apele sale au reprezentat o resursă a vieții, fiind teritoriu de vânătoare, de pescuit sau de creștere a animalelor. Valea fluviului este una dintre cele mai fertile regiuni agricole din întreaga lume.

Toamna are un farmec aparte pe teritoriul Fluviului Mississippi
Toamna are un farmec aparte pe teritoriul Fluviului Mississippi / Foto: saintpaulalmanac.org

Americanii nativi au fost cei care au descoperit Fluviul Mississippi și nu și-au mai dorit să plece din frumoasa regiune. Cei mai mulți au fost vânători, agricultori sau crescători de animale, ducând o viață sănătoasă și liniștită pe teritoriul Mississippi. Sosirea europenilor, în anul 1500 a reprezentat schimbarea modului de viață, ei fiind cei care și-au dorit să exploreze frumusețile fluviului în cele mai mici detalii. Ușor, ușor, Fluviul Mississippi s-a transformat în graniță naturală, arteră de transport, legătură de comunicare între regiuni. Din moment ce a început modernizarea bazinului hidrografic, au început și problemele. Mississippi a cunoscut ce înseamnă poluarea, prin intermediul unor volume uriașe de deșeuri agricole. În prezent, autoritățile au acordat atenție acestei probleme, iar situația s-a mai redresat.

Fluviul Mississippi
Fluviul Mississippi / Foto: www.mi9.com

Fluviul Mississippi joacă un rol important în alimentarea cu apă potabilă a mai bine de 18 milioane de oameni. Studiile recente arată ca mai bine de 50 de orașe se bucură zi de zi de apă curentă datorită Fluviului Mississippi. Transporturile comerciale ce se realizează pe apele fluviului includ cantități uriașe de produse petroliere, cereale, fier, oțel, lemn, cafea, cărbune și multe altele. Mississippi este practic un centru al Statelor Unite, un punct de legătură care facilitează practicare mai multor activități de interes mondial.

Fluviul Mississippi înfrumusețează orizontul marilor orașe
Fluviul Mississippi înfrumusețează orizontul marilor orașe / Foto: www.gdefon.com

Dacă ar fi să ne raportăm la valorile turistice ale Fluviului Mississippi, am putea spune fără a sta pe gânduri că apele sale infinite sunt o minune pe Pământ. Orice sector din Mississippi are un farmec aparte, așa încât îți poți planifica vacanța în oricare dintre cele 31 de state americane pe care le străbate.

O sumedenie de animale uimitoare trăiesc în împrejurimile Fluviului Mississippi
O sumedenie de animale uimitoare trăiesc în împrejurimile Fluviului Mississippi / Foto: fineartamerica.com

Pentru că terenul este fertil, vegetația din jurul Fluviului Mississippi este de o diversitate copleșitoare. O sumedenie de plante verzi, arbori și arbuști înfrumusețează malurile fluviului și oxigenează constant aerul. Vegetația luxuriantă a dus la formarea unei faune pe măsură, așa încât o multitudine de animale acvatice sau terestre populează Fluviul Mississippi și împrejurimile. Bancuri de pești, zeci de specii de broaște, vulturi, urși, leoparzi înfrumusețează regiunea și îi conferă un farmec aparte.

Croazierele pe Mississippi sunt splendide
Croazierele pe Mississippi sunt splendide / Foto: commons.wikimedia.org

Fluviul Mississippi este deja o destinație apreciată de către biologii-cerctători, tocmai pentru faptul că zona întruchipează viața în adevăratul sens al cuvântului. Dacă ajungi în regiunea Fluviului Mississippi nu rata o plimbare cu barca pe apele sale liniștite. Momentul se va transforma într-o amintire de neuitat.

Apus de soare, Fluviul Mississipi
Apus de soare, Fluviul Mississipi / Foto: wallpapers5.com

Așadar, Fluviul Mississippi este, din toate punctele de vedere, o zonă de importanță mondială. Anul trecut, peste un milion de turiști străini au văzut cu ochii lor un orizont splendit ce poartă numele de Mississippi.