Austria este o țară splendidă, locul care adăpostește numeroase obiective turistice interesante și pline de farmec. Din această categorie face parte și Castelul Hochosterwitz, considerat a fi una dintre cele mai impunătoare construcții ce aparține de Epoca Medievală. Castelul Hochosterwitz este localizat aproape de Sankt Georgen am Längsee,  o zonă ușor de accesat datorită castelului care joacă și rolul unui punct de reper. În zilele senine, construcția este vizibilă de la o distanță de 30 de kilometri.

Castelul Hochosterwitz, o construcție splendidă!
Castelul Hochosterwitz, o construcție splendidă! / Foto: www.wallsave.com

Anul 860 este momentul în care apar primele date cu privire la frumoasa construcție, într-un document emis de către Regele Ludovic al Germaniei de Est. În perioada următoare, Castelul Hochosterwitz trece prin perioade nefericite, zona fiind deseori invadată, asediată și devastată de către diversele popoare care își doreau supremația asupra zonei. De departe, invaziile turce au adus cele mai mare pagube Castelului Hochosterwitz. Edificiul este renovat de mai multe ori, astfel și noi ne putem bucura astăzi de unicitatea unei construcții medievale.

Vegetația bogată evidențiază și mai mult frumusețea castelului
Vegetația bogată evidențiază și mai mult frumusețea castelului / Foto: commons.wikimedia.org

La momentul actual, Castelul Hochosterwitz este un obiectiv turistic interesant, una dintre cele mai frumoase clădiri de pe teritoriul austriac. Renumele zonei a crescut din ce în ce mai mult și astăzi a devenit un loc vizitat de aproximativ 3 milioane de turiști, anual. Mediul natural în care a fost construit castelul este uimitor, dar edificiul în sine schimbă întreg orizontul. Castelul Hochosterwitz se află la o înălțime de 620 de metri, fiind situat pe un deal stâncos și înconjurat de arbori înalți.

Traseul care duce spre castel pare a fi desprins din povești
Traseul care duce spre castel pare a fi desprins din povești / Foto: free13k.com

Până la castel se poate ajunge cu mașina, dar cel mai bine ar fi să optați pentru o excursie pe jos. Traseul este deosebit, dar există și alte avantaje. Peisajele sunt uimitoare, iar dacă veți merge pe jos veți trece pe sub cele 14 porți care duc la Castelul Hochosterwitz. Drumul până la castel îți va da senzația că timpul s-a oprit în loc și că ne aflăm în Epoca Medievală, o perioadă unică, cu un spirit aparte.

Una dintre cele 14 porți care duc spre castel
Una dintre cele 14 porți care duc spre castel / Foto: austrianmorgan.blogspot.com

În trecut, cele 14 porți medievale au fost de fapt obstacole pentru intruși, edificiile fiind locurile unde erau ascunse fel de fel de elemente menite să înlăture dușmanii. Ideea celor 14 porți a fost un succes total, de-a lungul timpului, atacatorii nereușind să treacă de poarta cu numărul patru. Fiecare poartă are un nume individual și este decorată cu fel de fel de elemente elaborate. Cea mai de temut ar fi fost Poarta Khevenhüllertor, o structură impunătoare din marmură.

Câteva grădini impresionante înfrumusețează Castelul Hochosterwitz
Câteva grădini impresionante înfrumusețează Castelul Hochosterwitz / Foto: commons.wikimedia.org

Castelul Hochosterwitz nu a fost locuit niciodată, fiind mai degrabă o zonă menită să atragă în cursă invadatorii. Astăzi, Castelul Hochosterwitz este o moștenire arhitecturală impresionantă, o capodoperă care s-a conservat foarte bine, deși piatra de temelie a construcției a fost pusă în anul 800.