Georgia nu este o regiune atât de cunoscută pe harta turistică a lumii, dar unele locuri de pe tărâmurile sale sunt absolut fascinante. În categoria zonelor uimitoare se încadrează și Vardzia, un oraș amplasat chiar în interiorul unei peșteri, în sudul Georgiei. Oamenii au profitat de pereții fomați în mod natural și au amplasat aici și un lăcaș de cult unde pot să se roage neîncetat într-un loc ferit de dușmani.

Locuințele din Vardzia
Locuințele din Vardzia / Foto: heinduke.blogspot.ro

Numeroasele cercetări arheologice care s-au efectuat în sudul Georgiei, arată că zona era locuită încă din îndepărata Epocă a Bronzului. Sculpturile în rocă datează însă din secolul al VI-lea, atunci când creștinismul georgian începe să capete contur. Se pare că Vardzia a cunoscut patru etape de construcție. Cea dintâi a fost momentul în care în peșteră a fost sculptată o lucuință, iar de aici lucrurile au evoluat și mai mult.

Ușile decupate în piatră sunt calea de acces spre interior
Ușile decupate în piatră sunt calea de acces spre interior / Foto: thesoulshines.wordpress.com

Mai târziu a fost amenajată și decorată Biserica Adormirii Maicii Domnului, un edificiu uimitor ce a avut la bază inspirația și imaginația unor oameni simpli. Se pare că cele mai interesante edificii sunt acelea construite în timpurile străvechi, atunci când domeniul arhitectural nu evoluase atât de mult. O mână pricepută și câteva instrumente rudimentare au fost ingredientele care au dus la formarea unei opere arhitecturale de talia orășelului Vardzia.

Accesul spre nivelele superioare se realizează cu ajutorul unor trepte improvizate
Accesul spre nivelele superioare se realizează cu ajutorul unor trepte improvizate / Foto: boklomy.caucasus.net

Se pare că biserica din Vardzia a fost construită ca urmare a faptului că în regiune trebuia să fie adusă Icoana Maicii Domnului. În zonă nu exista nici un lăcaș de cult și atunci localnicii au improvizat un loc ce avea să găzduiască icoana, dar nu s-au gândit la acel moment la faptul că milioane de oameni vor veni în Georgia pentru a-l admira. Peștera are o lungime de aproximativ 500 de metri și o sumedenie de camere sunt amplasate pe 19 nivele. Casele sunt chiar și astăzi populate, iar locuitorii spun că nu ar schimba camerele din peșteră cu un spațiu modern. În Vardzia există de asemeni și un cimitir, iar infrastructura include tuneluri de acces și instalații de apă potabilă.

Interior din Mănăstirea Adormii Maicii Domnului, Vardzia
Interior din Mănăstirea Adormii Maicii Domnului, Vardzia / Foto: upload.wikimedia.org

Biserica Adormirii Maicii Domnului este punctul central din Vardzia, fiind totodată motivul principal pentru care a luat naștere frumoasa regiune. Clădirea sculptată în stâncă măsoară 14,5 metri lungime și se ridică la o înălțime de 9,2 metri. Întreg lăcașul de cult este pictat, aceste opere de artă având o importanță crucială în dezvoltarea picturii murale medievale din Georgia. Picturile includ etape din viața Mântuitorului, Nașterea, Botezul, Învirea lui Lazăr, Cina cea de Taină, Răstignirea, Învierea. Alte obiecte sfinte din biserică s-au pierdut n urma cutremurului din 1283, dar în mare parte Biserica Adormirii Maicii Domnului a rezistat foarte bine în timp.

Tunelurile joase și înguste sunt singura cale de acces, odată ce ai ajuns în interior
Tunelurile joase și înguste sunt singura cale de acces, odată ce ai ajuns în interior / Foto: www.markfeenstra.com

Așadar, Vardzia este o locație inedită, un orășel fermectător aflat într-o peșteră din sudul Georgiei. Turiștii care vizitează Vardzia rămân uimiți de frumusețile locului, orașul fiind considerat o minune arhitecturală.