Atlanta, capitalul sudului american

Atlanta, capitalul sudului american

Atlanta este un oraș modern care totuși reușește să mai păstreze puțin din farmecul vechiului Sud
Atlanta este un oraș modern care totuși reușește să mai păstreze puțin din farmecul vechiului Sud

Atlanta este capitala  neoficială a sudului Americii, un oraș înconjurat de o arie metropolitană enormă dar care reușește să păstreze ceva din vechiul spirit sudist de influență franceză.

Aici au avut loc multe evenimente memorabile dar și tragedii căci orașul a fost de mai multe ori reconstruit după diferite dezastre. Toți acești factori au dat naștere unui oraș interesant, plin de atracții turistice și de locuri ce se merită vizitate chiar dacă drumurile vă vor purta de mai multe ori prin Atlanta.

O fântână mai puțin obișnuită
O fântână mai puțin obișnuită

Cum spuneam și mai devreme, limitele orașului sunt delimitează o suprafață de doar 343 de kilometri pătrați însă la asta se adaugă și cei 21.000 km pătrați ai zonei Metro Atlanta. Este un spațiu atât de mare încât până și accentul cu care este vorbită engleza sudistă tinde să fie diferit de-a lungul zonei metropolitane, un aspect despre care vom mai vorbi aici. Climatul, în schimb, este cu mult mai răcoros decât în celelalte regiuni din sudul SUA. Asta se datorează amplasarii orașului pe platoul Piedmont a cărui elevație ajunge și la 500 de metri deasupra nivelului mării. Cu toate astea, verile continuă să fie relativ umede și călduroase cu temperaturi ce sar uneori de 30 de grade Celsius. Însă pentru un turist european, lucrurile sunt suportabile.

Poate că istoria orașului Atlanta nu prezintă mare interes pentru mulți dintre voi, însă sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le menționăm. Actuala metropolă a început să se formeze și dezvolte încă din 1837 ca urmare a apariției căilor ferate. Și atât de importante au devenit acestea încât 30 de ani mai târziu, Atlanta era deja un important pol comercial al zonei, un punct de unde plecau toate rutele comerciale din Sud.

Atlanta pe timp de noapte, o frumusețe
Atlanta pe timp de noapte, o frumusețe

Din păcate războiul civil a adus cu sine urgia generalului William T. Sherman care a ras căile ferate și tot ce înseamnă industrie și mai mult de jumătate din locuințele orașului, transformând acest loc în singurul oraș complet distrus în timpul acestei conflagrații. După acest moment critic, Atlanta a renăscut din propria cenușă dovedindu-se suficient de puternică pentru a deveni capitala statului Georgia, transformându-se într-un magnet pentru micii intreprinzători. Și mai departe, localitatea a tot crescut fiind printre primele din SUA unde s-au instalat linii de telefon, sisteme de iluminat electric și chiar…troleibuze.

Muzeul Coca Cola din Atlanta, locul unde puteți primi mostre gratis din cea mai cunoscută băutură a lumii
Muzeul Coca Cola din Atlanta, locul unde puteți primi mostre gratis din cea mai cunoscută băutură a lumii

Ca o curiozitate, actualul aeroport din Atlanta, cel mai aglomerat din lume, a fost la început un circuit de curse abandonat care, în anii 20-30 a fost transformat într-o primă pistă de decolare și aterizare pentru avioanele de atunci. Și în timp ce orașul a continuat să prospere, mentalitatea modernistă de aici s-a manifestat și în modul în care era privită segregarea rasială.

Aglomerația obișnuită pe aeroportul din Atlanta
Aglomerația obișnuită pe aeroportul din Atlanta

Atracții turistice în Atlanta

Atlanta este bună și darnică cu turiștii veniți aici. Practic nu va exista un singur vizitator care să nu descopere ceva ce îi este pe plac. Însă de departe, cele mai interesante sunt muzeele și expozițiile culturale. În zona Centennial Park spre exemplu se găsesc cele mai interesante expoziții: World of Coca Cola care spune povestea uneia dintre cele mai cunoscute mărci din lume, mai ales că aici, în Atlanta, se află și sediul companiei mamă. Apoi avem Georgia Aquarium, cel mai mare din lume dacă ar fi să ținem cont de volumul de apă cumulat, unde norocoșii chiar ajung să înoate cu peștii. Și nu în ultimul rând, există CNN Center, locul unde vizitatorii pot să își facă o idee despre ce înseamnă un studio de televiziune în adevăratul sens al cuvântului.

CNN Center
CNN Center, locul unde puteți afla cum se nasc știrile

Iar dacă ajungeți în Atlanta, este obligatoriu să mergeți în vizită pe la Martin Luther King Jr. National Historic Site. Este unul din locurile cele mai importante pentru istoria modernă a Statelor Unite căci datorită acestui om americanii au început să înțeleagă că toți sunt egali. Și tot în această zonă  se mai află un  monument deosebit de interesant: Atlanta Cyclorama, o construcție unică ce spune povestea bătăliei pentru Atlanta din timpul războiului de secesiune de-a lungul unei picturi circulare continue. Garantat un deliciu pentru pasionații de istorie.

Muzeul de artă din Atlanta, o frumoasă operă arhitecturală
Muzeul de artă din Atlanta, o frumoasă operă arhitecturală

Există și alte expoziții destul de interesante: cea legată de Olimpiada din 1996, cea de istorie naturală de la muzeul Fernbank și desigur Centrul de Artă Contemporană. Asta ca să nu mai vorbim de Robert C. Williams Paper Museum sau de Casa Muzeu Margaret Mitchell unde celebra autoare câștigătoare de Pulitzer a locuit și și-a scris operele.

Casa unde s-a născut Martin Luther King, cel care schimbat gândirea despre oamenii de culoare
Casa unde s-a născut Martin Luther King, cel care schimbat gândirea despre oamenii de culoare

Dar Atlanta este și un loc al parcurilor, al spațiilor verzi destinate relaxării. Și ar fi păcat să treceți pe aici fără să vizitați măcar o parte din ele. Centennial Olympic Park, spre exemplu, oferă un adevărat râu artificial, dublat de o superbă fântână și un patinoar care pe timp de iarnă atrage numeroși localnici. Nici Grant Park nu este de ignorat, mai ales că aici își are sediul Zoo Atlanta, cu o colecție bogată de animale de pe toate continentele.

Răsărit de soare peste Atlanta
Răsărit de soare peste Atlanta

Însă dacă vreți să aveți distracția asigurată, programați-vă vizita astfel încât să vă sincronizați cu unul din multele festivaluri ce au loc de-a lungul anului în Atlanta: Primăvara începe cu Southeastern Flower Show de la Cobb Galleria Centre și continuă în martie cu St. Patrick’s Day Parade & Festival și Atlanta Dogwood Festival în Aprilie. Luna iunie este rezervată artelor vizuale cu Atlanta Film Festival și The Georgia Shakespeare Festival, ultimul durând în iunie și până târziu în octombrie. Iar de Labor Day, vreme de patru zile, a devenit o tradiție convenția Dragon Con, un eveniment masiv organizat în jurul subiectelor science fiction dar cu un profund accent pe digital și multimedia. Într-un cuvânt, oricine este cât de cât pasionat de SF sau tehnologie, va găsi ceva de interes aici.

Curse de mașini pe unul dintre circuitele locale, un spectacol ce se merită văzut
Curse de mașini pe unul dintre circuitele locale, un spectacol ce se merită văzut