Muntele Roraima, atunci când curajul întâlnește provocarea supremă

Muntele Roraima, atunci când curajul întâlnește provocarea supremă

Muntele Roraima este înfrumuseţat de câteva cascade
Muntele Roraima este înfrumuseţat de câteva cascade / Foto: www.world-insights.com

Muntele Roraima joacă rol de graniţă naturală între Venezuela, Brazilia şi Guyana, iar cel mai înalt punct ajunge până la 2800 de metri. Muntele Roraima este o provocare pentru toţi alpiniştii lumii, masivul putând fi escaladat mai ușor doar în partea ce se regăsește în Venezuela. Prima persoană care a escaladat vreodată Muntele Roraima a fost Sir Everard im Thurn care în decembrie 1884 a ajuns pe platoul superior al masivului.

Muntele Roraima
Muntele Roraima / Foto: www.estfacts.com

Muntele Roraima este un spectacol în sine, numeroase specii de plante îmbracă suprafaţa montană. În zonă plouă aproape în fiecare zi, de aceea vegetaţia este luxuriantă, fiind alcătuită din specii de plante unice. Muntele Roraima este locul perfect pentru dezvoltarea a numeroase tipuri de animale, din cauza ploilor abundente, broaştele sunt cele mai des întâlnite. Din păcate, unele dintre ele sfârşesc tragic din cauza turiştilor care nu le acordă atenţia cuvenită şi trec peste ele.

Muntele Roraima învăluit în ceața dimineții
Muntele Roraima învăluit în ceața dimineții / Foto: miriadna.com

Încă din cele mai vechi timpuri, Muntele Roraima a avut o imporanţă deosaebită pentru indigenii din regiune. Masivul era pentru aceştia un loc sfânt, o structură cu care au fost binecuvântaţi şi care trebuia să fie preţuită la adevărata ei valoare. Numeroasele mituri şi legende locale se învârteau în jurul existenţei acestei minuni naturale ce poartă numele de Roraima.

Masivul stâncos alcătuiește unul dintre cele mai dificile trasee din lume
Masivul stâncos alcătuiește unul dintre cele mai dificile trasee din lume / Foto: www.enneagraminstitute.com

Roraima este un munte foarte abrupt, de aceea escaladarea sa a fost deseori considerată a fi imposibilă. Numeroşi alpinişti cu experienţă au renunţat la ideea de a ajunge pe platoul superior al muntelui, odată ce au văzut calea pe care ar fi trebuit să o urmeze. Cei mai mulţi curajoşi aleg să urce pe Muntele Roraima pe traseul din Venezuela. Drumul este bine marcat, dar chiar şi aşa riscul de a te pierde este mare, mai ales în partea de sus a masivului. Ceaţa, ploile care sunt uneori abundente, oboseala sunt factori care contribuie la posibilitatea de a rata calea traseului principal.

Accesul spre platoul superior este foarte dificil
Accesul spre platoul superior este foarte dificil / Foto:”www.summitpost.org

Mulţi turişti care ajung la Muntele Roraima se mulţumesc doar cu ideea că pot privi îndelung spre o formaţiune unică, ce schimbă total orizontul lumii. Există şi o cale mai puţin aventuroasă de a admira partea superioară a muntelui şi priveliştea din jur. Dacă vremea este favorabilă, atunci excursioniştii pot opta pentru o plimbare cu elicopterul, deasupra crestelor abrupte ale Muntelui Roraima. De obicei, Santa Elena de Uairen este punctul de plecare, pentru că în apropiere se află şi Maverick Rock, cel mai înalt punct din Muntele Roraima. Această mică excursie în aer este destul de costisitoare, dar în acelaşi timp peisajul uimitor merită orice efort.

Muntele Roraima schimbă orizontul lumii
Muntele Roraima schimbă orizontul lumii / Foto: infowahyudi.blogspot.com

Câţiva alpinişti curajoşi s-au aventurat şi pe traseele dinspre Brazilia sau Guyana. Muntele este mărginit în întregime de roci enorme, foarte abrupte, dar mai ales extrem de periculoase. Pentru a accesa aceste trasee este nevoie de un certificat de autorizare şi de multă atenţie şi forţă fizică.

O plimbare cu elicopterul peste Muntele Roraima
O plimbare cu elicopterul peste Muntele Roraima / Foto: scenery-wallpapers.com

Aşadar, Roraima este un masiv impunător, o provocare ce pune limitele alpiniştilor la grea încercare.