Olanda este o ţară superbă care se remarcă prin oraşele sale pline de viaţă şi energie, peisajele unice dar şi locuitorii care au un nivel de trai ridicat. Haarlem este un minunat oraş istoric situat la doar 20 de kilometri de Amsterdam, chiar pe Râul Spaarane, într-un cadru de vis. Dezvoltarea turismului internaţional a adus sute de mii de vizitatori şi în Haarlem, asta pentru că metropola are un centru vechi magnific, o sumedenie de clădiri monumentale, oraşul fiind şi un foarte bun centru comercial. Un amestec multicolor de lanţuri de magazine mari, buticuri şi galerii de artă înfrumuseţează străzile oraşului şi îi bucură pe turişti.

Centrul Vechi
Centrul Vechi / Foto: www.jrsmakelaars.nl

Centrul Vechi, Inima oraşului

Cele mai importante obiective turistice din Haarlem se regăsesc chiar în Centrul Vechi, centre istorice, muzee de arta, clădiri-monument. Dacă rătăceşti pe străzile din centru, îţi vei face o bună idee legată de ce are de oferit Oraşul Haarlem, o metropolă complexă, diversă care evidenţiază trecutul glorios al Olandei. Tot în Centrul Vechi există o mulţiume de alei şi bănci tocmai pentru ca tu să zăboveşti şi mai mult în această regiune plină de farmec şi culoare.

Muzeul Teylers adăposteşte fel de fel de exponate interesante
Muzeul Teylers adăposteşte fel de fel de exponate interesante / Foto: www.stripdagenhaarlem.com

Muzeul Teylers, cel mai vechi din Olanda

Puţini ştiu că în Haarlem se regăseşte cel mai vechi muzeu din Olanda, edificiul care adăposteşte o mulţime de exponate interesante. În afară de o colecţie impresionantă de picturi şi desene aparţinând unor autori celebri ca şi Rembrandt şi Michelangelo, mai există o mulţime de fosile, minerale, instrumente ştiinţifice antice, medalii şi monede. Muzeul Teylers oferă o experienţă unică, fiind maniera prin care poţi afla mult mai multe aspecte legate de Oraşul Haarlem.

Catedrala Sfântul Bavo
Catedrala Sfântul Bavo / Foto: hdw.eweb4.com

Catedrala Sfântul Bavo, un edificiu unic

Catedrala Sfântul Bavo este de secole inima oraşului şi principalul punct de reper în Haarlem. Edificiul se află chiar în Centrul Vechi, impresionanta arhitectură gotică fiind o inspiraţie pentru viitoarele construcţii. Catedrala Sfântul Bavo a fost construită de către catolici, în perioada cuprinsă între anii 1895-1930, devenind un important lăcaş de cult în Olanda. În incinta catedralei există şi un mic muzeu care permite vizitatorilor să vadă unele artefacte istorice, de mare valoare.

Moara De Adriaan, simbol al oraşului
Moara De Adriaan, simbol al oraşului / Foto: uniworld.com

Morile de vânt, simbolurile Olandei

Morile de vânt alcătuiesc un peisaj comun pentru Olanda, sunt elementele fără de care această ţară minunată nu ar mai fi aceeaşi. În Haarlem se regăseşte Moara De Adriaan, aflată chiar pe malul râului Spaarane, un alt punct de reper în oraş, recunoscut deja de câteva secole. Anul 1932 este momentul în care celebra moară de vânt este mistuită de un incediu şi abia în anul 2002 este reconstruită pe deplin în fosta sa glorie.

Plimbările cu barca, o activitate apreciată de către vizitatori
Plimbările cu barca, o activitate apreciată de către vizitatori / Foto: worldofwynne.com

Aşadar, Haarlem este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Olandei, o metropolă diversă cu mulţime de obiective turistice interesante.