Wroclaw este al patrulea cel mai mare oraş din Polonia, o metropolă superbă şi un important centru de producţie, industrial, dar mai ales turistic şi cultural. Splendidul oraş este capitala Voievodatului Silezia de Jos, fiind situat chiar pe Râul Odra, fapt care conferă peisajului un farmec aparte. Wroclaw a fost complet distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă structurile oraşului au fost reconstruite, metropola devenind astăzi o emblemă a istoriei poloneze.

Wroclaw, oraşul cu o arhitectură unică
Wroclaw, oraşul cu o arhitectură unică / Foto: athrian.deviantart.com

În zilele noastre, Wroclaw este un oraş pitoresc, liniştit şi relaxant, locul unde turişti din întreaga lume adoră se plimbe la pas pentru a admira cele mai frumoase şi mai deosebite edificii din oraş. Metropola se mândreşte cu o arhitectură fascinantă, râuri, insule, poduri, dar şi cultură vie evidenţiată printr-o sumedenie de spectacole culturale de mare valoare.

Piaţa Centrală, vedere de ansamblu
Piaţa Centrală, vedere de ansamblu / Foto: de.wikipedia.org

Rynek, kilometrul 0 al oraşului

Rynek sau Piaţa Centrală este zona în jurul căreia se învârte întreg oraşul, cel mai important obiectiv turistic din Wroclaw. Rynek este una dintre cele mai mari pieţe din Europa, aliniată pe toată părţile de clădări fotogenice cu detalii arhitecturale uimitoare. Piaţa Centrală este locul ideal pentru plimbări, asta pentru că zona este de o frumuseţe aparte şi în plus există şi multe restaurante, pub-uri sau terase.

Piaţa Centrală din Wroclaw
Piaţa Centrală din Wroclaw / Foto: www.silver-ring.ru

În Partea de sud a Pieţei Centrale se află Turnul Oraşului, un punct reper pentru turişti, o structură care se remarcă prin arhitectura sa deosebită. Edificiul este construit începând cu secolul al XIV-lea, iar exteriorul său din cărămidă roşiatică contrastează într-un mod plăcut cu interioarele ce se remarcă prin detalii unice ale arhitecturii gotice. Turnul Oraşului este astăzi locul care adăposteşte Muzeul de Artă din Wroclaw, o colecţie impresionantă de obiecte delicate şi valoroase.

Ostrów Tumski
Ostrów Tumski / Foto: commons.wikimedia.org

Ostrow Tumski, insula lăcaşelor de cult

Religia şi divinitatea joacă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi, iar acest lucru este bine evidenţiat în Wroclaw pentru că pe teritoriul oraşului există o insulă unde se regăsesc catedrala oraşului şi o mulţime de biserici vechi. Mare parte dintre construcţii sunt din cărămidă, iar mersul pe jos pe străzile pietruite este obligatoriu pentru cei care vor să simtă farmecul special al zonei. Lămpile cu petrol îţi luminează calea şi te fac să simţi că timpul s-a oprit în loc. Pe insulă se află Catedrala Sfântul Ion Baptistul, Biserica Sfânta Elisabeta, Biserica Sfânta Maria Magdalena, toate de o frumuseţe aparte.

Sky Tower, edificiul care oferă privelişti minunate!
Sky Tower, edificiul care oferă privelişti minunate! / Foto: www.skyscrapercity.com

Sky Tower, o curiozitate pentru turişti

Zgârie norii sunt o curiozitate pentru vizitatori, aşa este şi Sky Tower, o construcţie fabuloasă finalizată în anul 2012. Edificiul se numără printre cele mai înalte clădiri din Polonia şi chiar din Europa, cei 212 metri ai săi transformă Sky Tower într-una dintre cele mai impozante clădiri din lume. Vizitatorii pot urca cu un lift de mare viteză până la etajul 49 pentru a admira o excelentă panoramă a oraşului şi a împrejurimilor sale.

Grădină japoneză în Wroclaw
Grădină japoneză în Wroclaw / Foto: hqwallbase.com

Aşadar, Wroclaw este unul dintre cele mai frumoase oraşe poloneze, metropola care evidenţiază prin structurile sale trecutul glorios al întregii regiuni.