Peștera Muierii, arta creată de natură

Peștera Muierii, arta creată de natură

Formațiune sculptată de natură
Formațiune sculptată de natură

Peștera Muierii este un obiectiv turistic deosebit, ce nu trebuie ratat dacă ajungeți în zona Baia de Fier din județul Gorj. Dincolo de faptul că aceasta a fost prima peșteră amenajată pentru acces turistic de pe teritoriul țării noastre și prima peșteră electrificată în acest scop, ea reprezintă un punct de interes pentru toți pasionații de speologie dar și pentru cei ce vor să afle legenda ce a dat naștere numelui acestei peșteri.

Intrarea în Peștera Muierii
Intrarea în Peștera Muierii

Atracțiile din Peștera Muierii

Deși Peștera Muierii se întinde pe cel puțin 7 kilometri, de-a lungul a patru niveluri, turiștii nu au acces decât pe o lungime de circa 700 de metri. Aici, într-un perimetru special amenajat și iluminat pentru a face accesul cât mai ușor, se pot observa minunile naturii, formațiuni sculptate în piatră și calcar, ce par să sugereze forme foarte apropiate de cele ale unor obiecte sau persoane, motiv pentru care și-au căpătat nume în consecință.

Mos Craciun si Cadana au fugit in Pestera Muierilor
Mos Craciun si Cadana au fugit in Pestera Muierilor

Domul Mic are aspectul similar cu cel al unei cupole de biserică ridicată în stil gotic și împodobită cu formațiuni de calcită. Însă acesta este doar începutul. Mai încolo, biserica naturală se continuă cu Sala Altarului, Valul Altarului, Candelabrul Mare și Amvonul, toate parcă intenționat sculptate în mii de ani de cursul râului Galbenul.

Mici amenajări pentru a pune în valoare peisajul
Mici amenajări pentru a pune în valoare peisajul

Stânca Însângerată este o atracție aparte în Peștera Muierii pentru că aici, apa, încărcată cu oxid de fier, iese din pământ și astfel, stânca pe care aceasta s-a prelins vreme de mii de ani, a căpătat culoarea sângelui, de unde și numele său ciudat.

Osemintele unui Urs de Peșteră în Peștera Muierii
Osemintele unui Urs de Peșteră în Peștera Muierii

Foarte interesante sunt și celelalte formațiuni de aici, la fel de sugestiv denumite: Bazinele Mari, Vălul Muierii, Cascadele Împietrite, Poarta sau Dantela de Piatră. În plus, aici există o colonie importantă de lilieci în Sala cu Guano iar în Sala Turcului se găsește o formațiune calcaroasă ce seamănă izbitor de mult cu un soldat turc.

Sala Altarului
Sala Altarului

Cele mai interesant exponate sunt însă cele din Galeria Urșilor și din Sala Musteriana. În prima, asemenea cu cele din Peștera Urșilor, au fost găsite oseminte de urși, hiene, lei, lupi sau vulpi dar și de capre sălbatice ori mistreți, toate perfect conservate. Iar în a doua sală s-au identificat osemintele a trei oameni preistorici  diferiți (circa 30.000 de ani vechime) dar și unelte și obiecte din culturi foarte vechi, probabil din epoca pietrei ori a bronzului.

Legenda despre Peștera Muierii

Vă promiteam la început o legendă, aceea a motivului pentru care Peștera Muierii și-a câștigat numele. Ei bine, cum probabil știți, de-a lungul secolelor, țara noastră a fost atacată în repetate rânduri de diferite nații: turci, tătari, etc. În acele vremuri, armatele țărilor române erau formate în mare parte din țărani, motiv pentru care aceștia trebuiau să își părăsească satele, lăsând femeile, copii și bătrânii singuri, fără protecție. De aceea, în vremuri de restriște, când se pleca la luptă, populația rămasă în satele din zona Baia de Fier, se refugia în această peșteră până când amenințarea trecea.

Domul mic
Domul mic

Pentru a ajunge la Peștera Muierii, din Capitală se merge pe Autostrada București-Pitești, se ia apoi drumul spre Râmnicu Vâlcea și în final spre Târgu Jiu până la localitate Baia de Fier. După traversarea comunei se urmează indicatoarele care conduc spre peșteră. Țineți însă cont de orarul de vizitare care este vara între orele 9 și 20 iar iarna între 9 și 17. Intrarea se face din oră în oră iar biletele costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru categoriile cu reducere. Pentru fotografiat se mai percep 10 lei iar pentru filmat alți 20.

Amvonul
Amvonul