Cracovia este al doilea cel mai mare oraș al Poloniei, o adevărată comoară istorică, o metropolă unde cultura și valorile se regăsesc la fiecare pas. Cracovia este un oraș imens, structurat pe mai multe sectoare și acoperă ambele maluri ale Râului Vistula. Cracovia este de asemeni unul dintre cele mai vechi orașe ale Poloniei, iar această istorie îndelungată a dezvoltat foarte mult economia, viața culturală și cea academică.

Cracovia, Orașul Vechi
Cracovia, Orașul Vechi / Foto: http://www.1000lonelyplaces.com

Dacă ajungi în Cracovia, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te oprești în centrul orașului, sau în Orașul Vechi așa cum mai este denumit. Vechiul Oraș este alcătuit dintr-o multitudine de edificii interesante, iar dacă timpul este limitat și ai posibilitatea de a alege un singur loc pe care să-l vizitezi în Cracovia, atunci centrul este alegerea cea mai bună. Frumusețea centrului a fost observată și de reprezentanții Patrimoniului Mondial UNESCO, cei care au și inclus zona în anul 1978.

Printre zidurile evreiești a fost înființată și această cafenea
Printre zidurile evreiești a fost înființată și această cafenea / Foto: http://www.scenicreflections.com

Districul Kazimierz este iarăși o zonă deosebită, devinit astăzi mai mult o ruină. Patrimoniul evreiesc este foarte interesant, aici se regăsește și Sinagoga lui Remuh construită în anul 1557. Deși zona nu s-a conservat foarte bine în timp, este locul unde domnește o atmosferă aparte, zidurile vechi și veșmintele antice sunt simboluri ale vremurilor de demult. Dorința de a retrăi câtuși de puțin în vremurile demult apuse îi determină pe turiști să viziteze Tabăra Auschwitz – Birkenau, un lagăr de concentrare nazist, locul unde au avut de suferit sute de oameni.

Biserica Sfânta Maria, Cracovia
Biserica Sfânta Maria, Cracovia / Foto: http://hdrcreme.com

Cracovia este un oraș alcătuit din numeroase obiective interesante, iar cea mai bună manieră de a cunoaște orașul este aceea de a străbate la pas străzile metropolei. Clădirile vechi, bisericile cu ziduri din piatră sau cărămidă, cetățile, vor întotdeauna amprente vii ale istoriei, modul prin care turiștii din întreaga lume pot lua contact cu trecutul, cu evenimentele care s-au petrecut cu sute de ani în urmă. Biserica Sfânta Maria este unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult din Cracovia, o clădire înaltă, impunătoare care este vizibilă din mai multe puncte ale orașului. Edificiul este un veritabil reprezentant al arhitecturii poloneze și multe alte biserici din lume au fost construite după modelul acesteia.

Multe ambarcațiuni străbat zi de zi apele Râului Vistula
Multe ambarcațiuni străbat zi de zi apele Râului Vistula / Foto: http://www.traveltop.net

Croazierele pe Râul Vistula sunt la mare căutare mai ales în timpul sezonului cald, atunci când pe apele line plutesc zeci de bărcuțe colorate. Turiștii și locuitorii deopotrivă sunt încântați de această plimbare pe apă, fiind o bună manieră de relaxare, dar și modalitatea prin care Orașul Cracovia devine și mai frumos, mai liniștit, mai romantic. În timpul verii, multe ambarcațiuni sunt ancorate chiar lângă Castelul Wawel, iar priveliștea nu poate fi decât una minunată.

Și plimbările cu trăsura sunt o activitate plăcută și relaxantă
Și plimbările cu trăsura sunt o activitate plăcută și relaxantă / Foto: www.anuta.ru

Așadar, Cracovia este un oraș splendid, o metropolă valoroasă pe harta turistică a lumii, locul spre care își îndreaptă atenția turiștii din întreaga lume atunci când vine vorba de planificarea vacanței.