Moscheea Istiqlal, edificiul independenței

Moscheea Istiqlal, edificiul independenței

Moscheea Istiqlal, Jakarta, Indonezia
Moscheea Istiqlal, Jakarta, Indonezia / Foto: http://www.madaniwallpaper.com

Moscheea Istiqlal este cea mai mare construcție de acest gen din Asia de Sud-Est, construită pentru a sărbători independența indoneziană. Numele edificiului este foarte sugestiv, “istiqlal” fiind un cuvânt arab care înseamnă independență. Data de 22 februarie 1978 este momentul în care Moscheea Istiqlal este deschisă pentru prima dată publicului larg și de atunci și până astăzi ușile lăcașului de cult s-au deschis pentru milioane de vizitatori din toată lumea.

Noaptea, edificiul este frumos iluminat
Noaptea, edificiul este frumos iluminat / Foto: http://www.panoramio.com

Moscheea Istiqlal este localizata chiar în capitala indoneziană, în Jakarta si a fost dintotdeauna unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din oraș. După Revoluția Națională ideea de a construi un edificiu impunător s-a consolidat tot mai mult, așa încât în anul 1953 încep discuțiile oficiale și se înființează un comitet de supraveghere a construcțiilor ai căror membri aveau să dirijeze întreg procesul. Acesta a fost primul pas care a dus la construirea Moscheei Istiqlal, un edificiu grandios care avea să schimbe total capitala indoneziană.

Moscheea Istiqlal schimbă complet orizontul capitalei indoneziene
Moscheea Istiqlal schimbă complet orizontul capitalei indoneziene / Foto: http://en.wikipedia.org

Moscheea are șapte intrări, șapte porți denumite după numele Lui Dumnezeu în islam. Cifra este foarte sugestivă reprezentând de fapt cele șapte ceruri în cosmologia islamică. Fântânile sunt la parter, în timp ce sala de rugăciune și curtea principală se află la etaj. Clădirea se compune din două structuri dreptunghiulare conectate, una principală, una secundară. Clădirea principală care este de fapt sala de rugăciune este acoperită cu un dom circular cu diametrul de 45 de metri, cifra fiind un simbol al anului 1945, Proclamația de Independență din Indonezia. Cupola este împodobită cu motive ornamentale din oțel inoxidabil în formă de semilună și stea, ambele simboluri ale islamului.

Edificiul primește zilnic sute de credincioși
Edificiul primește zilnic sute de credincioși / Foto: http://www.jakarta.go.id

Designul interior este minimalist, simplitatea fiind cuvântul ce caracterizează cel mai bine Moscheea Istiqlal. Obiectele ornamentale se regăsesc într-un număr mult mai mic, fiind fabricate tot din oțel inoxidabil. Interiorul este constituit mai mult din ornamente geometrice, numele lui Allah regăsindu-se pe mai mulți pereți din incinta moscheei. Edificiul este înconjurat de grădini, există și o piscină mare cu fântână arteziană, structurile care vestesc zilele de sărbătoare. Fântâna funcționează numai în zilele de vineri și în timpul sărbătorilor islamice, atunci când Moscheea Istiqlal devine arhiplină.

Moscheea este uneori neîncăpătoare
Moscheea este uneori neîncăpătoare / Foto: http://karim74.wordpress.com

Moscheea Istiqlal este apreciată de către toți adepții religiei musulmane, fiind o construcție modernă, reprezentantă a arhitecturii islamice. Deși are mai multe trăsături arabe decât indoneziene, Moscheea Istiqlal se încadrează perfect printre construcțiile din Jakarta. De-a lungul timpului, numeroase personalități importante au vizitat Moscheea Istiqlal, printre care Președintele Barack Obama și soția sa, fostul președinte american Bill Clinton, cancelarul Germaniei Angela Merkel și mulți alții.

Interiorul moscheei este simplu, dar elementele au diverse semnificații
Interiorul moscheei este simplu, dar elementele au diverse semnificații / Foto: http://en.wikipedia.org

Așadar, Moscheea Istiqlal este o construcție deosebită, este locul unde adepții religiei musulmane sunt mai aproape de Dumnezeu.