Lumea întreagă este alcătuită dintr-o mulțime de megastructuri, edificii care întrec orice imaginație. În categoria strcuturilor uimitoare se încadrează perfect și Marele Buddha din Leshan, cea mai mare statuie din piatră din întreaga lume care îl înfățișează pe Buddha. Magnifica structură a fost cioplită în stânca de gresie, în timpul dinastiei Tang, ea se află chiar la confluența dintre Râul Min Jiang, Dadu He și Qingyi.

Marele Buddha, statuia care schimbă complet orizontul chinez
Marele Buddha, statuia care schimbă complet orizontul chinez / Foto: www.buddhistpeople.com

Statuia marelui zeu are privirea îndreptată spre Muntele Emei Shan, iar picioarele uriașe sunt poziționate chiar pe malul fluviului. Importanța monumentului este recunoscută oficial de către poporul chinez abia în anul 1982, atunci când imensa statuie este declarată monument național. În 1996 frumusețea monumentului este încoronată și de către Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pe unghia statuii poate sta lejer o persoană adultă
Pe unghia statuii poate sta lejer o persoană adultă / Foto: mmletloose.wordpress.com

Imensa structură are o înălțime de 71 de metri, spatele statuii are 28 de metri lățime, iar pe o singură unghie de la degete se poate așeza fără probleme o persoană adultă. Construcția acestei capodopere arhitecturale începe în anul 713, autorii monumentului sunt un grup de călugări care trăiesc cu speranța că prezența zeului va supraveghea întreaga zonă și va liniști apele învolburate și periculoase ale fluviului. După 90 de ani discipolii reușesc să finalizeze construcția statuii, o structuă gigantică ce avea să impresioneze milioane de oameni din întrega lume. Legenda spune că pietrele provenite de la procesul de construcție al statuii, ce au căzut în apă, au reușit să calmeze fluviul învolburat, readucândul-l la o liniște absolută.

Statuia este admirată an de an de milioane de turiști din întreaga lume
Statuia este admirată an de an de milioane de turiști din întreaga lume / Foto: imgkid.com

La momentul actual, gigantica statuie este cea mai mare atracție turistică din regiunea chineză, dar și punct de reper, asta pentru că edificiul sculptat în stâncă este vizibil de la distanță. De-a lungul timpului, structura a avut de suferit din cauza modernizărilor neînfânate efectuate în regiune, poluarea aerului și numărul mare de vizitatori sunt principalele cauze care au dus la degradarea construcției. Guvernul chinez a primis efectuarea unor lucrări de restaurare, iar turiștii ce degradează în mod voit structura sunt sancționați drastic.

Chipul lui Buddha privește spre râu
Chipul lui Buddha privește spre râu / Foto: inthecountryofheaven.wordpress.com

O zicală locală spune că “Muntele este Buddha și Buddha este un munte”, fapt care se referă la faptul că, Muntele Emei Shan a fost sculptat după chipul și asemănarea marelui zeu. Regiunea poate fi vizitată în orice anotimp al anului, de recomandat este să eviți sezonul ploios, pentru că atunci nu te poți bucura așa cum se cuvine de frumusețile zonei. Excursiile ghidate până la statuia gigantică sunt o alegere foarte bună dacă vrei să afli mai multe detalii și secrete legate de unul dintre cele mai importante monumente ale lumii. Grupurile de turiști ghidate vizitează regiunea dimineața, unii dintre vizitatori ajung la primele ore ale dimineații pentru a se bucura de un răsărit de soare splendid.

Structura s-a conservat foarte bine în timp
Structura s-a conservat foarte bine în timp / Foto: traveleridea.blogspot.com

Marele Buddha din Leshan este o adevărată capodoperă arhitecturală, acea structură pe care o poți admira necontenit, farmecul său rămânând același pentru totdeauna!