Castelul Glamis, fereastră spre trecutul glorios al Scoţiei

Castelul Glamis, fereastră spre trecutul glorios al Scoţiei

Castelul Glamis, Scoţia
Castelul Glamis, Scoţia / Foto: 1zoom.net

Departe de zonele urbane ale Scoţiei se află un mândru castel, cel care înfrumuseţează Satul Glamis şi care a conferit zonei conotaţii mult mai profunde. Castelul Glamis este o legendă vie, locul care expune viaţa regilor scoţieni de altă dată, o fereastră spre trecut prin care poţi admira o sumedenie de camere regale de o frumuseţe aparte, arme şi armuri, cripte despre care se spune că ar fi bântuite şi apartamente regale încă mobilate.

Camerele încă mobilate par să-şi aştepte invitaţii
Camerele încă mobilate par să-şi aştepte invitaţii / Foto: www.pinterest.com

Castelul cu cinci etaje construit în formă de L a intrat în proprietatea familiei Lyon în anul 1372, dar a suferit modificări majore pe durata secolului al XVII-lea. Tot în această perioadă edificiul a fost extins, luând naştere şi frumoasele turnuri din faţa castelului, elemente distinctive care măsoară aproximativ 7 metri în diametru şi 4 metri în înălţime. Există mai multe intrări care duc spre holurile interioare ale castelului, multe dintre acestea sunt secrete şi se spune că nici până în ziua de astăzi nu au fost descoperite toate zonele de acces spre interior.

Grădinile şi aleile înverzite completează perfect frumuseţea castelului
Grădinile şi aleile înverzite completează perfect frumuseţea castelului / Foto: wallpaperest.com

Împrejurimile completează perfect frumuseţea edificiului regal, peste 57 de kilometri pătraţi de grădini înverzite înconjoară unul dintre cele mai impresionante castele de pe Pământ. Parcurile şi grădinile din jur sunt o încântare pentru vizitatorii de pretutindeni, un bun prilej de a admira frumuseţile naturii de pe meleaguri scoţiene. Specii rare de arbori, arbuşti şi plante cu flori cresc în jurul construcţiei regale, trandafirul ce poartă numele castelului este cel mai interesant şi mai parfumat.

Legendele şi poveştile sunt o încântare pentru vizitatori
Legendele şi poveştile sunt o încântare pentru vizitatori / Foto: imgkid.com

Castelul Glamis nu este renumit doar pentru arhitectura sa unică, ci şi pentru poveştile şi legendele care atrag la faţa locului sute de mii de turişti din toate colţurile lumii. Despre impunătorul edificiu circulă fel de fel de informaţii conform cărora castelul scoţian ar fi bântuit de spirite. O femeie îmbrăcată în gri bântuie continuu capela castelului, despre aceasta se spune că ar fi spiritul lui Lady Janet Douglas ucisă cu bestialitate de o vrăjitoare care a ars-o pe rug. Apariţia ar fi fost observată de mai mulţi vizitatori, care i-ar fi văzut silueta şi în jurul turnului cu ceas. Dormitorul reginei este bântuit de un servitor îmbrăcat în negru, el se aşează mereu pe un scaun sculptat în piatră, aflat chiar la uşa reginei. Nu putem afirma că aceste poveşti sunt reale, însă ele sunt un adevărat deliciu pentru publicul larg.

Castelul este iluminat în timpul nopţii
Castelul este iluminat în timpul nopţii / Foto: imgkid.com

Deosebitul castel ar fi fost o reală inspiraţie pentru celebrul William Shakespeare, considerat a fi cel mai mare scriitor al literaturii în limba engleză. Castelul Glamis este unul dintre cele mai frumoase castele scoţiene, o construcţie impozantă admirată an de an de sute de mii de turişti din întreaga lume.